Naslovnica Vijesti Sisak Sisačke lađarice i lađari otputovali za Metković

Sisačke lađarice i lađari otputovali za Metković

Na jubilarnom 20. Maratonu lađara u Metkoviću nastupit će i dvije sisačke ekipe – uz momčad lađara, koji će put Metkovića u srijedu krenuti po 13. put, s njima će ove godine po prvi put nastupiti i ekipa sisačkih lađarica.

Dunja Brletić, Sanja Novaković, Anamarija Knežević, Katarina Knežević, Iva Kurtić, Marina Maričević Cerovac, Andrea Siber Borić, Margareta Đumbir, Laura Medur, Dunja Čurčija, Ivona Hodak, Zvonka Stiperski, Anamarija Đumbir i Ines Grgurinović – imena su sisačkih lađarica, članica Udruge lađara Sisak.

Zadnjih tjedana, pred sam maraton, na rijeci Kupi vježbali su četiri puta tjedno. Vrućine im prepreka nisu, trening je trajao sat do dva, a dnevno se zna preveslati i po 25 kilometara.

„Počeli smo u veljači s pripremama muške ekipe, a u travnju se pripremama priključila ženska ekipa. Prvi je to ženski veslački tim u Sisku i one su vrlo brzo savladale tehnike veslanja. Začudila nas je njihova ozbiljnost, entuzijazam i predanost radu. Svi dolaze redovno, žrtvuju privatno vrijeme, mijenjaju se za smjene, uzimaju godišnji, a sve kako bi se dobro pripremile za natjecanje. Drago nam je da smo sada dobar temelj za dugogodišnje postojanje sisačkih lađarica.“ – govori nam Saša Zeljug, predsjednik Udruge lađara Sisak.

U četvrtak je 4. maraton lađarica, a u subotu na Neretvi se natječu lađari na stazi dugoj 22,5 kilometra kada će svatko od veslača napraviti 7.000 zaveslaja. Lani su Siščani bili jedanaesti, a ove godine očekuje se bolji rezultat. Djevojke se u četrvtak natječu na 9,5 kilometara uzvodno od Opuzena prema Metkoviću.

“Obzirom na zahtjevnu stazu od njih se očekuje da završe utrku, a ulazak u prva tri bi bio odličan uspjeh. Šest ženskih ekipa će biti, nastupaju i veslačice iz Bjelovara ove godine.“ – kazuje Zeljug.

Udruga lađara postoji od 2004. godine, a ispočetka su pripreme za maraton lađa imali na gumenim i vojnim čamcima. Prije pet godina nabavili su i pravu neretvansku lađu, kao prvi u kontinentalnom dijelu Hrvatske, te se od tada u udruzi vidi i ozbiljniji iskorak prema boljjim rezultatima pa svake godine napreduju.

Komentirajte