Naslovnica Vijesti SMŽ Kostajnička Kestenijada uvrštena na kartu „Okusi Europe“

Kostajnička Kestenijada uvrštena na kartu „Okusi Europe“

Europska komisija uvrstila je Kostajničku Kestenijadu na mapu „Okusi Europe“, kojom se promiču europski prehrambeni proizvodi i pića visoke kvalitete. Rezultat je to predstavljanja najvažnijih gospodarsko-turističkih i kulturnih manifestacija Sisačko-moslavačke županije na konferenciji koja je pratila izložbu „Zeleno-plava zipka Hrvatske“ koje je pripremila i organizirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u ožujku ove godine u Bruxellesu.

“Iznimno mi je drago da je Europska komisija kroz prezentaciju koju sam organizirala prepoznala potencijal Sisačko-moslavačke županije koja je vodeća po broju zaštićenih područja i među prvima po proizvodnji obnovljivih izvora energije. Osebujno svjetski vrijedno drveno graditeljstvo, sakralna arhitektura, bogata lovna i ribolovna područja, vrhunska gastronomska i vinska ponuda samo su neka od bogatstava za koje će sada saznati i Europa”, rekla je Petir.

Predstavnica sektora za turizam DG GROW Juliana Gabriela Aluas najavila je kako najvažnije manifestacije Sisačko-moslavačke županije mogu biti uvrštene na mapu ‘Okusi Europe’ te je zahvalila zastupnici Petir što je Komisiju upoznala s njihovim sadržajem. “Drago mi je da je ostvarena ova suradnja s Europskom komisijom na obostranu korist”, rekla je Petir.

Aluas je tada rekla kako „Komisija dotad nije imala saznanja o Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici i ostalim manifestacijama, poput Voloderskih jeseni i Letovanića – sela pokraj Kupe, no zahvaljujući predstavljanju manifestacija u Europskom parlamentu koje je organizirala zastupnica Petir, predstavnici tih manifestacija mogu zatražiti uvrštavanje na mapu ‘Okusi Europe’ kako bi one postale sastavni dio europskog projekta“, što se sada i ostvarilo.

“Kostajnička Kestenijada, najveća i najljepša  kulturno-turistička i gospodarska manifestacija pounjskog kraja ove godine proslavlja svoj 20. rođendan. Održava se od 6. do 8.listopada, a izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što su, među ostalima, pokrovitelji ovogodišnje Kestenijade  Hrvatski sabor i predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar- Kitarović”, najavila je direktorica Turističkoga ureda Hrvatske Kostajnice Mirjana Lahovsky-Žličarić zahvalivši zastupnici Petir što im je omogućila da se predstave u Bruxellesu

Ona je dodala kako “uvrštenje među najpoznatije i najljepše europske manifestacije, “Tasting Europe”, potvrda je prepoznatljivosti Kestenijade i nagrada upornosti te entuzijazma organizatora i svih stanovnika male Hrvatske Kostajnice”, rekla Lahovsky-Žličarić.

Komentirajte