Naslovnica Vijesti SMŽ Apel MOST-a povodom događaja u Županijskoj skupštini

Apel MOST-a povodom događaja u Županijskoj skupštini

Koordinator Mosta nezavisnih lista Sisačko-moslavačke županije Milan Brigljević uputio je priopćenjel povodom nedavnih događaja u Županijskoj skupštini. Prenosimo ga u cijelosti.

“Unatoč kratkoj izjavi koju sam dao kao koordinator MOST-a za Sisačko moslavačku županiju tijekom Skupštine SMŽ, moram građanima pojasniti tijek događaja koji ukazuje na moguće kriminalne radnje i stav  MOST-a u tim događajima.
MOST NL čvrsto stoji na stajalištu da su politički aktivni pojedinci dužni štititi moralne vrijednosti, raditi za opće dobro, poštovati građane i birače te da ideologija, stranka ili osobni interes ne može ni u kojem slučaju biti iznad općih i moralnih vrijednosti. MOST se ne bori za položaje i privilegije i spreman je surađivati sa svima koji žele poštovati gore navedene principe. Nismo protivnici ni jedne stranke a spremni smo surađivati sa svim korektnim ljudima i strankama usmjerenim na opće dobro.
Upravo zbog takvog stava i odlučnosti članova MOST-a, nastala je konsternacija među članovima MOST-a zbog HDZ-ove otvorene, drske i bezočne kupovine vijećnika županijske Skupštine. Način i okolnosti ove političke trgovine ukazuju na duboku korupciju, bahatost i prijezir prema moralnim normama, zakonu, državi i  narodu.
Kada takvi postupci dolaze od stranke koja si pripisuje najviše zasluge za stvaranje države, kada takvim gnjusnim rabotama vijećnici HDZ-a plješću i vesele se kao da su riješili neki opći problem, kada nitko, ama baš nitko iz koalicije koju predvodi HDZ ne pokazuje ni trunku srama ili barem neugode (dapače, iskazuju veliki ponos) onda se ljudi koji su u politiku ušli zbog želje da doprinesu općem dobru s pravom pitaju gdje mi to živimo ? Zar nemamo ništa bolje od trgovaca utjecajem, klijentelista i preziratelja naroda kojeg trebaju predstavljati. Gdje je nestao HDZ koji je stvarao državu ?
Pokušavajući nas uvući u sukob „ustaša“ i „partizana“, gurajući nas prema ideologijama u stvari  žele samo skrenuti pozornost od zlouporaba vlasti, rasprodaje obiteljskog srebra, kriminala i oduzimanja prava građanima i radnim ljudima.
MOST-u je drag svaki pošten čovjek, pa bio on po uvjerenju nacionalist, komunist, ili nešto sasvim peto, ako želi raditi za opće dobro i ako poštuje ljude. Ideologija, vjera ili nacionalnost ne može biti prepreka djelovanju u MOST-u niti radu za opće dobro i za ljude.
Šokantna drskost i prijezir prema svim važećim normama od strane jedne interesne skupine, koja je natjerala jednog vijećnika da da otkaz na dobro plaćenom mjestu u županiji, kako bi mu osigurala drugi bolje plaćen posao ali u županijskoj firmi sve s ciljem postizanja većine u skupštini zgrozio je kako vijećnike MOST-a u županijskoj skupštini, tako i sve dobronamjerne ljude. O ostalim postupcima kupovine drugih vijećnika ne treba ni govoriti.
Pitamo se čemu onda izbori ? Naš pokušaj povratka demokratskim principima zasnovanim na težnji općem dobru, razbili su se o stijene tvrdokorne korupcije koja je u potpunosti prožela cijelo društvo i sve njegove pore. I to u toliko bahatoj formi da se vinovnici više nemaju potrebe ni skrivati.
Imamo li mi još svoju državu ili smo zapali u novi politički poredak Mafiokracije ?
Dragi građani !
Zbog neizlaska više od pola birača na birališta, sada imamo ovakvo stanje, gdje su korupcija, klijentelizam i svi drugi oblici kriminala normalna pojava. Umiru zakon, pravda i moral, umire država a nema tko stati u obranu vrijednosti, zbog kojih smo 1991. godine bili spremni dati živote a mnogi su ih i dali.
Ovim apelom molim sve društvene, političke (one koji nisu samo interesne skupine) i ine čimbenike da stanu u obranu temeljnih društvenih normi, moralnih vrijednosti u obranu općeg dobra. Bez javnosti, vjerskih institucija i samih građana spasa neće biti. Državne institucije, bojim se, na našu veliku žalost, više nisu učinkovite jer su zaražene virusom korupcije i klijentelizma. Svi imate odgovornost boriti se za opće dobro, za poštenje i moral i nitko Vas ne može amnestirati od Vaše odgovornosti. Nikakva ideologija niti uvjerenje niti politički cilj ne može biti prepreka borbi za budućnost svih niti opravdanje za odustajanje od te borbe.
Mediji, na žalost, zavise od političkih (čitaj interesnih) skupina pa su pod velikim pritiskom. No, ovaj apel je upućen i medijima.
Vrijeme je da se probudimo iz letargije i ozbiljno shvatimo prijetnju moralnog i materijalnog uništenja našeg društva koje je u tijeku. I ne zaboravite, SVI smo odgovorni, trebamo prihvatiti svoju odgovornost i početi postavljati pitanja i tražiti odgovore a ne opravdanja za postupke onih koje se opravdati ne može.” – stoji u prioćenju kojeg potpisuje koordinator Mosta za SMŽ Milan Brigljević, dipl. politolog.

Komentirajte