Naslovnica Vijesti Sisak Prva generacija maturanata Tehničke škole u Sisku obilježila 50.obljetnicu mature

Prva generacija maturanata Tehničke škole u Sisku obilježila 50.obljetnicu mature

Prva generacija maturanata Tehničke škole u Sisku obilježila je 25. svibnja svoju 50. godišnjicu mature u Sisak Capragu.

Na ovu proslavu odazvala su se i njihova dva profesora: njihov razrednik prof. matematike Ivan Kovačević, inače bivši sportaš i nogometni sudac i profesorica Nevenka Klasić koja im je predavala hrvatski i ruski jezik.

Svoje proslave mature održavaju svakih pet godina, a otprilike svaki mjesec se okupljaju na druženjima i na taj način njeguju svoje prijateljstvo koje traje više od 50 godina.

Prvi ravnatelj tj. kako se onda zvao upravitelj tadašnje Tehničke škole u Sisku bio je Zvonimir Erceg.

Krenulo se s idejom da se otvori jedan probni razred kao reakcija na potrebe koje su iskazivale tvornice Željezara Sisak, Rafinerija nafte Sisak kao i brojne druge sisačke tvornice koje su trebale tehnička zanimanja.

Prvi razred je imao jedan razredni odjel koji je oformljen od 7 razreda učenika koji su završili trogodišnju industrijsku školu u Sisku koja se zvala Škola s praktičnom obukom.

U prvi razred je upisano 32 učenika s područja Siska i Sisačko-moslavačke županije, većinom odlikaša i nešto vrlo dobrih učenika koji su do mature išli u školu ukupno 5 godina.

Prva generacije učenika Tehničke škole Sisak je 1965. sjela u školske klupe, a 1967. Sisak je imao prvu generaciju maturanata, njih 29 koji su uspješno završili ovu školu. Mnogi su kasnije otišli na studije strojarstva, elektrotehnike, automatike, ekonomije i druge studije, a svojim znanjem i radom dali su važan doprinos razvoju Siska i zajednice.

Tekst i foto: Nada Tušak

Komentirajte