Naslovnica Vijesti Sisak U HGK ŽK Sisak održan seminar Belgija – Vaše poslovno odredište u...

U HGK ŽK Sisak održan seminar Belgija – Vaše poslovno odredište u srcu Europe

Gospodarski i trgovinski ured Kraljevine Belgije u RH i Županijska komora Sisak organizirali su seminar Belgija – Vaše poslovno odredište u srcu Europe, u četvrtak, 18. svibnja. Cilj je seminara bio malim i srednjim poduzećima iz Sisačko-moslavačke županije približiti mogućnosti poslovanja s belgijskim partnerima.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika ŽK Sisak, Borisa Mesarića i Nj.E. Veleposlanika Kraljevine Belgije u RH, Philippe Benoita, voditelj Gospodarskog i trgovinskog ureda Kraljevine Belgije u RH, Antonio Garcia upoznao je sisačko-moslavačke poduzetnike s poslovnom kulturom u Belgiji, običajima i poželjnim načinom ophođenja u poslovnoj komunikaciji.

Garcia je predstavio primjere dobre prakse suradnje hrvatskih i belgijskih tvrtki te mogućnosti besplatnog korištenja ureda u Bruxellesu za hrvatske poduzetnike u vremenu od tri mjeseca. Istaknuo je kako je to odlična prilika za poduzetnike s obzirom da tri mjeseca besplatno koriste radni prostor, wifi, pristup e-biblioteci Invest in Brussels, zatim sobe za sastanke, odvojeni prostor te salon za odmor. Više informacija o navedenoj usluzi poduzetnici mogu pronaći na stranici www.investinbrussels.com.
Predstavnici tvrtki IPS Konzulting d.o.o., Silac Optics d.o.o., Hidraulika Kutina d.d. i MMM Vukelić d.o.o. govorili su o svojim dosadašnjim iskustvima u poslovanju s Belgijom. Istaknuli su kako su njihova iskustva pozitivna, a profesionalna odgovornost belgijskih partnera na visokoj razini. Govorilo se i o karakteristikama Belgijanaca kao velikim hedonistima, gurmanima te onima koji strogo odvajaju poslovni od obiteljskoga života.
Tvrtka IPS Konzulting d.o.o. iz Siska, osnovana je od strane belgijske tvrtke DLV Group te ima tehničku i profesionalnu podršku belgijskih tvrtki Innolab i Pantarein. Specijalizirana je za poljoprivredni i prehrambeno – prerađivački sektor, a nudi usluge savjetovanja, izrade studija i razvoj projekata, kao i primjenu održivih tehnologija. Voditeljica ureda i specijalistica za obnovljive izvore energije, Ana-Marija Špicnagel Ćurko, objasnila je na koji je način došlo do suradnje s Belgijancima te da su odabrali upravo Sisačko-moslavačku županiju za otvaranje ureda očekujući veliki broj ulaganja ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Pohvalila je suradnju s belgijskim partnerima te istaknula kako je od njih puno naučila.
I tvrtka Silac Optics d.o.o. iz Velike Gorice, primjer je iskustva belgijske tvrtke na hrvatskom tržištu, a o kojemu je govorila Anita Hozjan. Također je naglasila kako su belgijski partneri velika logistička i financijska potpora, partnerski odnosi s njima uistinu su partnerski te da su pouzdani i ugodni suradnici koji poštuju svaki poslovni dogovor.
Dubravko Bazina iz tvrtke Hidraulika Kutina d.d., govorio je o poslovnom odnosu s Belgijancima iz perspektive poslovnog iskustva hrvatske tvrtke na belgijskom tržištu. Rekao je kako su ih njihovi kupci iz Belgije prepoznali i kontaktirali te naglasio kako je za to zaslužna upravo kvaliteta proizvoda. Bazina je istaknuo kako je prilikom izlaska na inozemna tržišta itekako važno sudjelovanje na inozemnim sajmovima, gdje im je veliku podršku pružila Hrvatska gospodarska komora. Na taj su se način predstavili inozemnim partnerima, a kvaliteta proizvoda čimbenik je koji im privlači nove kupce. Kod belgijskih partnera također cijeni visoku razinu profesionalnosti i odgovornosti prema dobavljačima.
Tvrtka MMM Vukelić d.o.o. iz Novske također je primjer odlične suradnje hrvatske tvrtke na belgijskom tržištu. Vlasnik Marijan Vukelić također je naglasio profesionalne odnose s Belgijancima. Istaknuo je njihovu točnost u plaćanju i izvršavanju drugih poslovnih obaveza te razumijevanje koje pokazuju ukoliko u nekome trenutku, iz objektivnih razloga, nije u stanju izvršiti preuzetu obvezu.

Jelena Ravlić iz Sektora za međunarodne poslove i EU pri HGK predstavila je prisutnima usluge koje HGK nudi poduzetnicima pri izlasku na inozemna tržišta. Navela je nekoliko primjera povezivanja hrvatskih tvrtki s inozemnim partnerima putem Europske poduzetničke mreže te najavila organizaciju poslovne delegacije hrvatskih tvrtki u Bruxelles, koja će se održati u rujnu ove godine.

Seminar je nastavak odlične suradnje Županijske komore Sisak i Gospodarskog i trgovinskog ureda Kraljevine Belgije u RH u povezivanju poduzetnika Sisačko-moslavačke županije s belgijskim partnerima.

Komentirajte