Naslovnica Izbori Lokalni izbori 2017 Zdenko Vahovec: Našu Županiju ćemo vratiti na put uspjeha i razvoja!

Zdenko Vahovec: Našu Županiju ćemo vratiti na put uspjeha i razvoja!

Zdenko Vahovec (SDP) kandidat je „Koalicije za bolju županiju“ (SDP-HNS-SDSS-SDAH-Laburisti-HSS BR-SU) za župana Sisačko-moslavačke županije. Nakon dugogodišnjeg bavljenja politikom u našoj županiji te obnašanja vršitelja dužnosti župana, danas je kandidat za župana.

Dugi niz godina bavite se politikom i vrlo dobro ste upoznati sa stanjem u našoj Županiji. Zašto ste se odlučili kandidirati za župana SMŽ?

Odluka o kandidaturi, naravno mora biti i moja osobna, ali me na nju potaknulo povjerenje mojih stranačkih kolega. Odlučio sam se na kandidaturu kako bi našu Županiju vratili na put uspjeha i razvoja. Kandidaturu su prepoznale i podržale i druge stranke pa sam danas kandidat koalicije stranaka koja okuplja, a ne dijeli ljude. Ponovno želimo pokrenuli započete, a trenutno zaustavljene i nerealizirane projekte te novim idejama i projektima pružiti puno više za naše sugrađane.

Kako to mislite učiniti?

Od svih kandidata na ovim izborima možete čuti jednaka obećanja, ali ni od koga još nisam čuo kako to misle i napraviti. Poruke poput „otvoriti ćemo nova radna mjesta, povećati natalitet, povećati zdravstveni standard, razvijati turizam, brinuti o braniteljima“ i slično su nama svima iste želje i svi se za njih želimo zalagati, ali neki su pokazali da to znaju i mogu, a neki da to znaju zaustaviti i nerealizirati. Kada sam obnašao dužnost župana pokrenuli smo i radili projekte, koji su jednostavno dolaskom sadašnjeg slučajnog župana zaustavljeni. Dom za starije i nemoćne osobe u Kutini bio je pred realizacijom i trebalo je samo raspisati natječaj za nova radna mjesta, no projekt je jednostavno zaustavljen. Pokrenuli smo izgradnju središnjeg paviljona bolnice Sisak, koji je zaustavljen i danas imamo smo hitni prijem i dnevnu bolnicu.  Vidimo da škola u Popovači još nije gotova i na štetu i žalost svih naših sugrađana puno je projekata završilo na sličan način. Mi smo prije dvije godine pokazali znanje i mogućnosti, a danas smo još spremniji. Znanjem, iskustvom i s mladosti u timu znamo kako se rade i realiziraju projekti. Neke nove ideje i stvari u našem programu pokazuju da smo minimalno korak, ako ne i dva, ispred drugih, da razmišljamo dugoročno i za boljitak svih naših građana, a ne samo pojedinaca.

Možete li konkretnije navesti koje su novosti koje predlažete i na kojim projektima temeljite novi i bolji razvoj županije?

Prije svega našoj županiji je potrebno zajedništvo i samo zajedno možemo učiniti sve naše općine i gradove boljima. Zajednički rad sa svim načelnicima i gradonačelnicima prvi je, a rekao bih i jedini, preduvjet da se sinergijski postigne bolji učinak. Dosadašnje dijeljenje i isključivost nije dobro. Evo jedan primjer, nedavno sam čuo da se pojedini direktori županijskih ustanova po dva i više mjeseci ne javljaju pojedinim gradonačelnicima! Zar je to normalno u ovo vrijeme? Za mene nema stranačkih projekata, već samo projekata koji su od koristi našim sugrađanima. Predlaganje proračuna, predlaganje mjera poticaja i razvojnih projekata biti će usklađeni s potrebama lokalnih jedinica, kako bi se postiglo bolje i više. Osnivanje gospodarskog razvojnog fonda projekt je koji će na jednom mjestu objediniti poticaje i države i županije i gradova i općina i banaka, pa će sigurno donijeti veći učinak za razvoj obrta, malog i srednjeg poduzetništva na području naše županije. Osnivanje stambenog fonda projekt je koji će ponuditi lakše stambeno zbrinjavanje naših mladih, a ujedno ponuditi  i pozvati žitelje okolnih županija i gradova da dođu živjeti u našu županiju. Kroz ova dva fonda uvest ćemo nove i ciljane poticaje za poduzetništvo, poljoprivredu i razvoj kontinentalnog turizma od Novske i Jasenovca pa sve do Topuskog. Novi poticaji podrazumijevaju se i za obitelji s djecom te naravno poticanje demografske obnove. Jedna od novosti je također i aktivnije sudjelovanje građana u upravljanju županijom, što će osim veće uključenosti u rad župana što do sada nije bio slučaj, biti i uvođenje participativnog dijela proračuna. Odredit ćemo postotak proračuna o kojem će direktno i isključivo odlučivati naši sugrađani. Oni će odrediti koje će se to stvari raditi, ukoliko ih mi na vrijeme nismo prepoznali i uvrstili u proračun.
Svi naši poljoprivrednici znaju kakvi su bili poticaji u poljoprivredi od 2005. do 2014. godine, kada je SDP upravljao Sisačko-moslavačkom županijom, a nažalost znaju kakvi su oni danas. U proračunu mora postojati prostor da vratimo poticaje koji će stvarno biti korisni za naše poljoprivrednike i koji će stimulirati ljude da proširuju svoju djelatnost.
Ovo je samo mali dio novih stvari koje ću raditi sa svojim timom.

Puno ste toga naveli, ali s obzirom na trenutno stanje u Županiji, mislite li da je to sve moguće i realizirati?

Situacija u našoj županiji je poprilično specifična i teško je govoriti o protekle četiri godine u cjelini. U prvih godinu i pol mandata, od kojih sam ja gotovo godinu dana bio vršitelj dužnosti župana intenzivno se radilo na projektima koje smo započeli ranije, no kada je došlo do promjene vlasti, većina tih projekata je zaustavljena i sada se gotovo ništa ne radi. Uvjeravam vas da malo tko može biti zadovoljan jer se zaista ništa nije radilo. Najuspješnije regije svijeta ne mogu se tako opustiti kao što se opustila naša slučajna vlast. Mi moramo gristi, boriti se za svako radno mjesto, za svaki projekt, a ne pustiti da situacija postaje sve gora. Puno toga je moguće uvesti i odmah početi raditi na rezultatu, koji će doći. Možda za godinu, dvije, ali će doći. Razvojni projekti poput Jezera u Novskoj već se realiziraju i svakim danom privlače sve više gostiju u našu županiju. Mi ćemo ga sukladno našim mogućnosti potpomagati i zajedno s Gradom Novska postići brži i veći učinak u razvoju turizma i zapošljavanju novih ljudi. Mi ćemo stvarati preduvjete da se naši ljudi bave turizmom u cijeloj županiji, a nećemo zapošljavati ljude u turističku zajednicu ili osnivati turističke agencije koje ne služe ničemu osim uhljebljivanju podobnih i bujanju neodržive administracije. Sredstva koja se troše na administraciju preusmjeriti ćemo na poticaje za bavljenje određenom djelatnošću. Poticat ćemo ljude na proizvodnju i pomoći im u pronalasku tržišta, a nećemo otvarati vlastite kafiće i trgovine i tamo zapošljavati ljude. Smisao županije nije da otvara vlastite turističke agencije, nego da stvori destinaciju i pomogne poduzetnicima da se bave turističkom djelatnošću. Isto tako, smisao županije nije da otvara vlastite maloprodajne trgovine ili restorane i bavi se djelatnošću za koju nema osposobljene kadrove niti joj je to spada u djelokrug poslova, već da svojim poticajnim mjerama i stvaranjem pozitivne poduzetničke klime pomogne OPG-ima, obrtnicima i poduzetnicima da se sami bave tim djelatnostima, koje moraju biti komercijalne, samoodržive i isplative. Sada to nije slučaj i sve je ovisno o županijskom proračunu.

Stanje u županiji je doista teško. Koje su vaše mjere za poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa građana?

Ostvarenje uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta su nam prioritet. Kada podignemo ekonomsku aktivnost u Županiji, imati ćemo više novaca za druge stvari. Povećanjem broja zaposlenih ujedno smanjujemo broj nezaposlenih, čime se smanjuje potreba za socijalnu pomoć nezaposlenim osobama, a stvaramo veću količinu novca na tada manji broj potrebnih korisnika. Spomenuo sam osnivanje stambenog fonda kojim predviđamo sufinanciranje i troškova života, što je mjera koja će sigurno doprinijeti poboljšanju socijalnih uvjeta pojedinih obitelji. Zadržat ćemo i poboljšati korištenje postojećih mjera poput stipendija i pomoći umirovljenicima. Posvetit ćemo posebnu pozornost blokiranim i nezaposlenim građanima, kako bi im pomogli da vrate dostojanstven život. Poticajima u školstvu  i sportu pomoći ćemo roditeljima da lakše prođu kroz period obrazovanja svoje djece, čime ćemo direktno utjecati na materijalni status obitelji. Poticaje u sportu usmjeriti ćemo na razvoj djece i odrastanje, a pomoći ćemo i u stručnom usavršavanju trenera naše djece. Bolja briga o zdravstvu i školstvu kroz poticaje i ulaganja u njih dovest će do smanjenja određenih troškova života našim sugrađanima.

Vidimo da imate puno dobrih ideja, a da bi one bile ostvarive potrebno je doći u mogućnost provesti ih. Poruka biračima, zašto glasati za Vas?

Kada sam se odlučio kandidirati, jedino što mi je bilo u mislim je to da naša Županija treba nekoga tko će za nju raditi. Ukoliko građani vjeruju da moramo poticati turističke projekte poput Jezera u Novskoj, plovne Save u Jasenovcu, Lonjskog polja, vinskih cesta Moslavine, ljepota Una i Banije te Lječilišta Topusko, ako misle da je potrebna veća i aktivnija briga oko radnika u Petrokemiji, Rafineriji i Gavriloviću te borba za očuvanje radnih mjesta onda vjerujem da će odlučiti dati svoj glas meni i mom timu. Ukoliko podržavaju projekt poticanja u poljoprivredi i voćarstvo kroz mjere povećanja broja stoke i trajnih nasada, tada vjerujem da će glasovati za nas. Mi ćemo se zalagati za kvalitetnije obrazovanje na svim razinama i daljnje ulaganje u školske objekte. Mislim da sam osobno pokazao i dokazao kako se to radi, a vjerujem da ću nakon 21. svibnja ponovno imati tu mogućnost.

(promidžbeni tekst)

Komentirajte