Naslovnica Vijesti SMŽ Predsjednik Europskog parlamenta otvorio izložbu “Zeleno-plava zipka Hrvatske”

Predsjednik Europskog parlamenta otvorio izložbu “Zeleno-plava zipka Hrvatske”

U Europskom parlamentu u Bruxellesu otvorena je u utorak navečer izložba “Zeleno-plava zipka Hrvatske”, kojom se predstavlja Sisačko-moslavačka županija.

Izložbu, koja ostaje otvorena do 31. ožujka, organizirala je hrvatska europarlamentarka Marijana Petir, a otvorio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

“Ova izložba je dokaz snažne veze europskog zastupnika i njegova zavičaja. To je i razlog što smo tako snažniji kada djelujemo zajedeno u Europi. Mi predstavljamo europski narod u svoj njegovoj razlicitosti, a u ovim vremenima izazova vrlo je važno da djelujemo jedinstveno.” – rekao je prilikom otvaranja Tajani dodavši kako mu je, razgledajući izložbu, jasnije zašto Hrvatsku posjećuje tako puno turista.

Središnji dio izložbe je 18 fotografija Parka prirode Lonjsko polje, koje je odabrala Hrvatska turistička zajefnica. Uz fotografije izložena su i četiri suvenira specifična za pojedine mikroregije Sisačko-moslavačke županije – turopoljska kuća, petrinjska stucka, moslavačka nošnja i sisački nakit.

“Predstavljam svoj zavičaj ali i hrvatski model suživota s prirodom kroz očuvanje bioraznolikosti, tradicijskog graditeljstva i kulturne baštine.” – rekla je Marijana Petir posvetivši izložbu hrvatskim seljacima “koji su očuvali kulturu, pjesme, jezik, vjeru i tradicijski način života i time sve to utkali i u temelje današnje ujedinjene Europe čini smo i mi ponosni član.”

Prije otvorenja izložbe održana je tematska konferencija na kojoj su predstavljene glavne gospodarsko-turističke manifestacije Sisačko-moslavačke županije – “Voloderske jeseni”, “Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici”, “Letovanić – selo pokraj Kupe” kao i potencijal Lječilišta Topusko.

Na samoj izložbi posjetitelji su mogli uživati u autohtonim jelima koje su pripremili članovi zajednice proizvođača Sisačko moslavačke županije te vinima udruge “Škrlet”. Vinari su se u srijedu ujutro u prostorima HGK u Bruxellesu susreli s belgijskim proizvođačima i distributerima vina.

Komentirajte