Naslovnica Vijesti SMŽ Sud presudio isplatu 800.000 kuna bivšim županičinim savjetnicima

Sud presudio isplatu 800.000 kuna bivšim županičinim savjetnicima

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je presudu Općinskog suda u Sisku i naložio Sisačko-moslavačkoj županiji isplatu po 40.000 kuna dvanaestorici bivših savjetnika bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel uz naknadu parničnog troška u iznosu od 343.125 kuna, piše lokalni.vecernji.hr.

Riječ je o mjesečnim naknadama od po 5.000 kuna savjetnicima županice i to za vrijeme dok je ona bila u pritvoru i dok ju je mijenjao SDP-ov dožupan Zdenko Vahovec. Vahovec je odbijao isplatiti te naknade, javno rekavši nekoliko puta kako on ne koristi usluge savjetnika, ali je izbjegao ukinuti njihove funkcije.

To je učinio tek HDZ-ov župan Ivo Žinić odmah nakon dolaska na vlast i koji sada mora isplatiti više od 800.000 kuna iz županijskog proračuna. Ukoliko to ne učini, slijedi ovrha.

Zanimljivo je kako zbog isplata tih naknada iz prethodnog razdoblja USKOK tereti županicu Marinu Lovrić Merzel, a sada pravosudno tijelo nalaže isplatu kasnijih naknada. Toga je svjestan i Ivo Žinić.

“Smatrao sam i smatram danas, kao i USKOK, da su ti Savjeti osnovani samo s ciljem kupovine ruku u Skupštini stoga sam ih ukinuo i odlučio isplatu zaostalih naknada iz razdoblja dok je županica bila u pritvoru prepustiti sudu. Iskazati ćemo revizije na Vrhovni sud no pravomoćnost presude nalaže isplatu naknada” – rekao nam je Žinić.

Sudovi su presudili u korist savjetnika smatrajući da je županica imala pravo osnivati Savjete, što je potvrdio i Ustavni sud, kako je pravo na isplatu naknade savjetnicima vezano uz činjenicu samog postojanja Savjeta, a nije vezano uz ocjenu njihova rada, niti za činjenicu da nisu ni mogli savjetovati bivšu županicu jer je bila u pritvoru. U presudi se napominje kako bi, u slučaju da županica bude osuđena za točku optužnice koja se tiče savjetnika, svu naknadu štete trebalo tražiti od nje, a ne od samih savjetnika koji su te naknade primali, iako bi u tom slučaju bila riječ o nepripadnoj koristi. Savjetnike, naime, USKOK nije optužio.

Savjetnici pak ističu kako je riječ o pravednoj presudi i kako je odbijanje isplate naknada samo dovelo do dodatnih troškova za županijski proračun.

“Nakon odluke Ustavnog suda po kojom je županici dato za pravo formiranje Savjeta trebale su se tužbe povući jer su izgubile bilo kakvi smisao. Tada bih ja osobno pristao i na nagodbu, no sada su sudski troškovi toliki koliki jesu. Razmislit ću o podizanju kaznene prijeve protiv župana zbog stvaranja nepotrebnih troškova županiji” – rekao nam je jedan od bivših savjetnika Željko Soldo (HSP).

(lokalni.vecernji.hr)

Komentirajte