Naslovnica Vijesti Sisak Započeli Dani otvorenih vrata metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije

Započeli Dani otvorenih vrata metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije

Dani otvorenih vrata metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije, započeli su u petak, 10. ožujka 2017. godine posjetom učenika završnih razreda Osnovne škole 22. lipnja iz Siska tvrtkama Lipovac-metal d. o. o. iz Siska te Alas-Info d. o. o. iz Donjeg Vukojevca. Dani otvorenih vrata metaloprerađivača, jedna su od aktivnosti projekta Metalci su (opet) IN, koji je pokrenula Strukovna grupacija metaloprerađivača Županijske komore Sisak, a s ciljem promocije metaloprerađivača i metaloprerađivačkih zanimanja učenicima osnovnih škola, ali i široj javnosti te promicanja tih zanimanja i mijenjanja percepcije o njima kao nedovoljno vrijednima i traženima na tržištu rada.

Učenici OŠ 22. lipnja danas su imali priliku upoznati proizvodne pogone tvrtke Lipovac-metal d.o.o. iz Siska. Direktor Josip Lipovac pokazao im je svoj proizvodni pogon u kojemu se osmišljavaju i konstruiraju medicinska pomagala/proizvodi koje tvrtka uspješno plasira na domaćem i inozemnom tržištu. Lipovac posjeduje i licenciranu radionicu za obuku učenika te je vrlo angažiran u obuci kadrova i motiviranju mladih za tehnička zanimanja.

Nakon tvrtke Lipovac-metal d.o.o., učenici su u pratnji pedagoginje OŠ 22. lipnja, Marinele Fabijan Gašparević, i djelatnika ŽK Sisak, posjetili tvrtku Alas-Info d.o.o. u Donjem Vukojevcu. Vlado Rožić, direktor i vlasnik te Boris Prpić, zamjenik direktora, dočekali su učenike i upoznali ih s radom svoje tvrtke. Alas-info d.o.o., tvrtka je koja proizvodi specijalne alate za strojeve koja koriste proizvodna poduzeća i automobilska industrija. Tvrtka je izvoznik s izvrsnošću u poslovima projektiranja složenih uređaja, konstrukcija specijalnih alata i naprava, usvajanja i razvijanja novih proizvoda, a bavi se i manjim serijskim poslovima.

Učenici OŠ 22. lipnja razgledali su proizvodne pogone obje tvrtke te su se upoznali s radom u proizvodnji, alatima i strojevima kojima radnici svakodnevno rukuju. Imali su priliku vidjeti koliko su ljudi važni u proizvodnji, koliko ih poslodavci cijene i ulažu u njihovu obuku kako bi mogli što kvalitetnije obavljati svoje poslove. Posebno ih je veselila prilika da uživo vide kako izgleda zavarivanje te gledanje kroz masku, bušenje metala te obrada metala u različite oblike i dimenzije.

Dani otvorenih vrata metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije, nastavljaju se i dalje tijekom ožujka kada će učenici OŠ Braća Bobetko i OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće posjetiti sisačke tvrtke Applied Ceramics d.o.o. i Brodocentar d.o.o.

Daljnjim će aktivnostima u sklopu projekta, poslodavci i Županijska komora Sisak ostati u kontaktu s učenicima te im odgovarati na sva pitanja u vezi s njihovim budućim zanimanjem, ali i mogućnostima samozapošljavanja. Uspostavit će se veza između potencijalnih posloprimaca i poslodavaca te će poslodavci tijekom trajanja školovanja učenike moći informirati i usmjeravati kako bi po završetku školovanja imali učenike koji se lako uključuju na tržište rada. Dani otvorenih vrata prva su aktivnost u nizu planiranih koje će se odvijati idućih godina.

Komentirajte