Naslovnica Vijesti SMŽ Županija izgubila tužbu za duple naknade bivših čelnika Skupštine

Županija izgubila tužbu za duple naknade bivših čelnika Skupštine

Odbijena je tužba Sisačko-moslavačke županije kojom su od bivših predsjednika i dopredsjednika Županijske skupštine tražili povrat duplih vijećničkih naknada, piše Večernji list.

Naime, Sisačko-moslavačka županija je tužila Željka Soldu (HSP), Željka Kardaša (HSP), Marija Moštaka (bivši SDP-ovac), Sabinu Ferderber (nekoć BUZ) i Zdenka Vahovca (SDP), a koji su obavljali funkcije dopredsjednika i predsjednika Županijske skupštine u mandatima od 2009. do 2013. U tužbi se isticalo kako su svi oni, uz mjesečne naknade od 5.000 kuna za predsjednika i 3.500 kuna za potpredsjednika Skupštine, primali i redovnu vijećničku naknadu u iznosu od 500 kuna po održanoj sjednici. Županija je u tužbi isticala kako je riječ o duplim naknadama za jedan te isti posao u skupštini i stoga su od Solde tražili povrat 6.306 kune, Kardaša  17.931 kune, Moštaka 33.358 kuna, Ferderber 6.206 kuna i Vahovca 26.831 kunu.

Tuženi vijećnici isticali su kako nijednim aktom nije bilo navedeno da pravo na jednu naknadu isključuje pravo na drugu, kako Državna revizija nikada nije imala primjedbi na ovu praksu koja je bila ista i u vrijeme dok su funkcije predsjednika i potpredsjednika obavljali HDZ-ovi vijećnici.

Sutkinja prvostupanjskog Općinskog suda u Sisku – Stalne službe u Kutini Jasmina Pintarić odbila je tužbu ustvrdivši kako su naknade isplaćivane temeljem Odluke o naknadi vijećnicima Županijske skupštine koja je prošla sve kontrole zakonitosti te kako Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi izričito ne navodi da član predsjedničkog tijela ima pravo na samo jednu naknadu. Županija uz to mora platiti 5.600 kuna sudskih troškova.

Tužba je podnesena nakon što je vlast u Županiji preuzeo HDZ, a HDZ-ova većina je 2015. donijela i novu odluku kojom se više ne mogu isplaćivati duple naknade pa od tada čelnici Skupštine dobijaju samo naknadu za funkciju predsjednika i dopredsjednika.

Komentirajte