Naslovnica Vijesti Sisak Grad Sisak otpisao 37,7 milijuna kuna duga!

Grad Sisak otpisao 37,7 milijuna kuna duga!

Sisačko Gradsko vijeće u petak je otpisalo 37,7 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja iz razdoblja od 1997. pa do 2015. godine, piše lokalni.vecernji.hr.

Većina, točnije 28,4 milijuna kuna odnosi se na komunalnu naknadu pravnih osoba od čega na bivšu Željezaru Sisak i njen dug iz 2005. otpada 25,5 milijuna kuna. Željezara je brisana iz sudskog registra nakon stečajnog psotupka i nije moguće naplatiti taj dug.

Uglavnom je riječ o dugovima pravnih osoba i to za komunalnu naknadu i doprinose, nešto manje za najamnine i zakupnine. Tvrtke su završile u stečaju ili su brisane iz registra, a dio je dugova u zastari. Iako se zbog zastare brišu i dugovi oko tisuću građana, taj je dug u ukupnom otpisanom iznosu manji od pet posto.

“Zatvarale su se oči prema nečemu što se moralo odraditi. Nije bilo sustava kontrole i adekvatne reakcije na potraživanja Grada, najčešće prema oravnim osobama. Komisija je sada sve obuhvatila od 1997. naovamo i sada se dobro pazi na svaku kunu koju nam duguju” – rekla je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

Među otpisanim dugovima je i 700.000 kuna duga komunalne naknade Segestice, koja je također brisana, nakon stečaja, iz sudskog registra. Otpisano je i 44.800 kuna duga INA-i iz 2005. koji je ušao u zastaru, 37.000 kuna duga tvrtke sisačkog ugostitelja Mate Senjaka, dok je zbog zastare u otpisu završio i dug u visini od 36.000 kuna za najam terase bivše Gradske kavane iz razdoblja od 2000. do 2003. godine kada su je u vlasništvu držali već spomenuti Mato Senjak i Zoran Gobac, aktualni čelnik Hrvatskog rukometnog saveza.

Zanimljiv je i otpis 7,3 milijuna kuna duga komunalnog doprinosa Hrvatskih autocesta za 2010. godinu. Riječ je o komunalnom doprinosu određenom za gradnju dionice autoceste Lekenik-Sisak, koja nikada nije sagrađena.

“Građevinska dozvola za gradnju postaje pravomoćna 11. ožujka 2011. godine, a u njoj je navedeno da prestaje vrijediti ako se s radovima na građevini ne započe u roku od dvije godine od pravomoćnosti. Rok od dvije godine je istekao 11. ožujka 2013. godine stoga se radovi na autocesti neće moći nastaviti po izdanoj dozvoli” – stoji u obrazloženju otpisa potraživanja od HAC-a.

Komentirajte