Naslovnica Vijesti Sisak Obustavljena istraga zbog dvorane na zaobilaznici protiv bivšeg gradonačelnika Pintarića!

Obustavljena istraga zbog dvorane na zaobilaznici protiv bivšeg gradonačelnika Pintarića!

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je 24. siječnja 2017. donijelo rješenje o obustavi istrage protiv bivšeg sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića (1960.) koja se vodila zbog kaznenog djela sklapanja štetnog ugovora iz članka 294. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona/97 vezno uz izgradnju sportske dvorane u Sisku – objavljeno je na internetskim stranicama županijskog državnog odvjetništva.

Kako je priopćeno tijekom istrage analizirana je prikupljena materijalna dokumentacija te su ispitani svjedoci i provedeno je financijsko-knjigovodstveno vještačenje.

“Nakon razmatranja svih prikupljenih činjenica i podataka te svih izvedenih dokaza, državno odvjetništvo je ocijenilo kako nema dokaza da je okrivljenik, na način kako mu je to rješenjem o provođenju istrage stavljeno na teret, počinio kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora, a niti drugo kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, radi čega je istraga obustavljena.” – priopćilo je županijsko državno odvjetništvo.

Podsjetimo, županijsko državno odvjetništvo u Sisku pokrenulo je u rujnu 2015. istragu protiv bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Siska Dinka Pintarića (55) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela sklapanja štetnog ugovora u 2008. godini vezano uz gradnju sportske dvorane koja još nije sagrađena. Sumnjalo  se da je tim štetnim ugovorom Grad Sisak oštećen za 96,829.756,63 kuna.

Odvjetništvo je sumnjalo kako je ugovor o osnivanju i zakupu na pravu građenja za projektno financiranje športske dvorane nove škole u Sisku Pintarić potpisao iako je unaprijed znao da je projekt nepotpun i da će ugovoreni iznos od 161 milijun kuna biti nedostatan za izgradnju cijele dvorane.

Naime, iako je izgradnja sportske dvorane planirana na lokaciji na kojoj je ranije bilo gradsko odlagalište otpada, koje se prije početka gradnje mora odvesti, troškovnik i projektna dokumentacija za izgradnju sportske dvorane nisu obuhvaćali odvoz otpada i projekt pilotiranja. Također je, sumnjaju u Odvjetništvu, gradonačelnik Pintarić znao da su ponude za izbor investitora radova rađene na temelju manjkavog troškovnika te da ponuđena cijena izgradnje dvorane nije obuhvaćala te radove. Znao je, tvrdilo je odvjetništvo, i da nije napravljen investicijski projekt s financijskom analizom isplativosti ovog projekta niti financijska analiza je li grad bio u mogućnosti iz planiranih prihoda podmirivati obveze iz ovog projekta.

“Osnovano se sumnja da se potpisanim ugovorom izvršitelj, a riječ je o tvrtki Epsilon građenje u vlasništvu Hypo banke, obvezao kako će vlastitim sredstvima na zemljištu u vlasništvu grada, u roku od 18 mjeseci od izdavanja građevinske dozvole na njegovo ime, izgraditi sportsku dvoranu prema prihvaćenoj ponudi za iznos od 129,189.369,60 kuna bez PDV-a, koja će biti njegovo vlasništvo i koju će nakon izgradnje dati gradu ili trgovačkom društvu u njegovu stopostotnom vlasništvu u zakup na rok od 15 godina, uz mjesečne zakupnine u iznosu od 717.719,00 kuna bez PDV-a, te po proteku zakupa ponuditi građevinu na otkup uz otkupnu cijenu od 40 posto vrijednosti dvorane. U konačnici, prvotna cijena sportske dvorane je iznosila 161,413.875,90 kuna bez PDV-a.

Gradonačelnik Dinko Pintarić je, isticalo je svoje sumnje županijsko državno odvjetništvo, osnovano se sumnja, znao da dvorana za ugovoreni iznos novca neće moći biti izgrađena jer ugovoreni iznos nije obuhvaćao nužne pripremne radove. Nakon što je Epsilon građenje započeo s radovima čišćenja terena na parceli i izvijestio da se na njoj nalaze velike količine komunalnog otpada gradonačelnik je, tvrdjelo je županijsko državno odvjetništvo, znajući da će ti pripremni radovi značajno poskupjeti projekt izgradnje sportske dvorane omogućio Epsilonu da odveze otpad s parcele na kojoj je planirano građenje kao zamjenske radove umjesto ugovorenih radova na izgradnji dvorane.

Cijeli prvotni planiran iznos cijene dvorane tako je potrošen na pripremne radove, uključujući odvoz otpada, i samo dio ugovorenih radova na izgradnji sportske dvorane.

“Odvjetništvo sumnja da je okrivljenik sklapanjem ugovora za koji je unaprijed znao da neće moći biti izvršen za ugovoreni iznos novca te davanjem suglasnosti za izvođenje zamjenskih umjesto ugovorenih radova, za koje je znao da grad nema osigurana sredstva, za grad preuzeo obvezu da plati trošak izvođenja zamjenskih radova za koje u proračunu grada nije bilo sredstava. Započeta izgradnja dvorane nije dovršena te je Dinko Pintarić na opisani način oštetio grad za 96,829.756,63 kuna”, objavilo je u rujnu 2015. Županijsko državno odvjetništvo u Sisku.

Iako detalja o obustavi istraga nema neki pravnici su isticali kako je problem bio u tome što Grad Sisak do dana današnjeg, kao i u trenutku otvaranja istrage, nije platio ništa iz svog Proračuna za gradnju sporne dvorane te je slučaj sa Epsilon građenjem na sudu. Smatrali su kako, ako Grad nije ništa platio, nije ni mogla biti prejudicirana šteta od 96,8 milijuna kuna, kako je tvrdjelo županijsko Državno odvjetništvo u nalogu za otvaranjem istrage.

Detalje o samom projektu gradnje sportske dvorane na zaobilaznici možete pronaći ovdje

Komentirajte