16.9 C
Sisak
Utorak, 19 listopada, 2021

Promocija novog broja časopisa Riječi

- Marketing-spot_imgspot_img

Predstavljanje novog broja časopisa RIJEČI, Matice hrvatske Sisak, će se održati u srijedu, 14. prosinca  2016. u 19,00 sati u Matici hrvatskoj Sisak, Rimska 9, Sisak.

O časopisu će govoriti glavna i odgovorna urednica Đurđica Vuković, urednik Andrija Tunjić,  književnik Sead Begović, a o temi broja: ”Medalje, spomenici i kiparski crteži Želimira Janeša”, književnik i likovni kritičar Boris Vrga.

U glazbenom programu sudjelovat će Milko Dedaph Kiš, član Hladnog Piva.

Riječi, na 190 stranica, donose niz zanimljivih prinosa iz književnosti i likovne umjetnosti. Tema broja posvećena je 100. obljetnici rođenja akademskog kipara Želimira Janeša (Sisak, 12. prosinca 1916. – Zagreb, 22. siječnja 1996.), o čemu u tekstu  Medalje, spomenici i kiparski crteži Želimira Janeša piše Boris Vrga. Na naslovnici časopisa  je fotografija Jenešove medalje stajačice Povjesnica Siska, a unutrašnjost prikazuje manji dio likovnih radova iz njegova mnogobrojnog opusa.
Časopis otvara rubrika Uskličnik tekstom Stratisa Mirivilisa Ognjeni cvijet u prijevodu Luke Vukušića.
Likovnost donosi tekst Mirne Rudan Lisak Nepokorena šuma i Radovan Ivšić u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.
Rubrika Jedan autor predstavlja književnika Seada Begovića razgovorom, poezijom, prozom i kritikom.
Poeziju u Riječima objavljuju: Siniša Matasović, Maja Gregl, Maja Klarić, Žarko Jovanovski,
Lana Sučec, Matijas Matko Baković, Jasmina Bosančić, Igor Petrić i Marijana Petrović Mikulić. Esej Biserke Goleš Glasnović U Janjevu, o njemu i oko njega posvećen je životu Hrvata na jugu Balkanskoga poluotoka, posebice u Janjevu na Kosovom polju.
U rubrici Proza predstavljaju se Vedran Sušac, Marko Gregur, Ilija Aščić, Maja Uršić Staraj, Iva Šakić Ristić, Zlatko Majsec, Boris Bosančić i Denis Vidović.
Đuro Vidmarović, Tin Lemac, Biserka Goleš Glasnović, Vesna Rogulja Mart i
Siniša Matasović objavljuju u Riječima osvrte, prikaze i kritike.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti