Naslovnica Vijesti Sisak Otkriven spomenik Slavi Strieglu

Otkriven spomenik Slavi Strieglu

Na sisačkoj šetnici koja nosi ime Slavoljuba Slave Striegla danas je postavljen spomenik velikom sisačkom umjetniku Slavi Strieglu. Spomenik je autorsko djelo zagrebačkog kipara i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Hrvoja Urumovića. Njegovo idejno rješenje ocijenjeno je najboljim u sklopu natječaja kojeg je proveo Grad Sisak.

-Za mene je ovo bila iznimna čast i nadam se da će ovaj spomenik biti prepoznat od svih Siščana. Želja mi je da u njemu vide duh i smisao ovog likovnog rješenja. Slavo Striergl je bio zaista jedna posebna osoba u hrvatskoj likovnoj povijesti kojemu je Sisak bio dovoljan da stvori sve ono što je stvorio – rekao je prilikom današnjeg predstavljanja spomenika profesor Urumović.

U znak sjećanja i zahvalnosti jednom od vodećih hrvatskih akvarelista i animalista, Grad Sisak postavio je spomenik na šetnici koja nosi njegovo ime i kojom je on svakodnevno za života prolazio i koja još uvijek pamti njegove korake. Slavo Striegl bio je jedan od najpoznatijih sisačkih umjetnika koji je cijeli život ostao vjeran svom gradu u kojem je nalazio trajnu umjetničku inspiraciju.

-Lik Slave Striegla ostao je urezan trajno u kolektivno sjećanje svih građana upravo u ovoj pozi i zato je primjereno da nas ovaj spomenik podsjeća na njegov lik kojeg smo svi rado znali vidjeti dok je šetao šetnicom. Nisu važne samo ceste i tvornice, grad čine ljudi, a Slavo Striegl je bio Siščanin zaljubljen u svoj grad i zbog toga ga iznimno cijenimo. Drago mi je da je upravo meni pripala čast da u mojem mandatu Grad Sisak vrati dug prema značajnom umjetniku koji je imao priliku otići u svijet i afirmirati se, a ipak je rado ostao u svom Sisku i to svakako treba cijeniti – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Slavi Strieglu inspiracija je bio Sisak, a Slavo Striegl bio je inspiracija mnogim Siščanima, pa tako i profesoru Nikoli Tadiću koji mu je posvetio pjesmu pod nazivom Korifej akvarela.

-Sa Slavom sam radio 12 godina u sisačkoj Gimnaziji, sjedili smo zajedno u zbornici i neprestano smo imali razgovore i polemike. Uvijek je govorio o vedutama grada i ljepotama koje su oko nas – rekao je Tadić.

U Gradskoj galeriji Striegl postavljena je izložba na kojoj su izloženi prikazi detalja nastanka spomenika Slavoljubu Slavi Strieglu.

(sisak.hr)

Komentirajte