Naslovnica Vijesti SMŽ Miroslav Jović (47) uhićen zbog ratnog zločina u Glini

Miroslav Jović (47) uhićen zbog ratnog zločina u Glini

Crnogorska policija uhitila je u utorak navečer u zračnoj luci u Tivtu Miroslava Jovića (47) iz Gline, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj, javili su u srijedu podgorički elektronski mediji pozivajući se na priopćenje Uprave policije.

Jović je uhićen po Interpolovoj potjernici iz Hrvatske jer u toj zemlji osuđen je na 15 godina zatvora za kazneno djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom.

Presuda je izrečena 30. svibnja 2006. godine na Županijskom sudu u Sisku, a u njoj stoji da je Jović s Milanom Stanojevićem 3. rujna 1991. godine u Gornjem Taborištu ubio Ivanku Medved i ranio njenog supruga Branka Medveda, svoje susjede hrvatske nacionalnosti.

Navodi se da su se optuženi protivili demokratskom pravnom poretku Hrvatske, pokušavali pripojiti Glinu takozvanoj Srpskoj krajini i protjerati građane hrvatske nacionalnosti.

U obrazloženju presude stoji i da je preživjeli Branko Medved na sudu svjedočio da je kobnog dana najprije ugledao Jovića, a zatim i Stanojevića, koji mu na pozdrav nisu odgovorili nego odmah zapucali.

U presudi piše da su Jović i Stanojević prekršili pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba i počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Obojica su osuđena na kaznu zatvora od 15 godina, a Stanojević izdržava kaznu u Lepoglavi.

Komentirajte