1 C
Sisak
Četvrtak, 9 prosinca, 2021

U subotu kamen temeljac za Islamski kulturni centar u Sisku

- Marketing-spot_imgspot_img

Kamen temeljac za obudući Islamski kulturni centar u Sisku bit će položen ovu subotu u 11 sati, najavljeno je  na tiskovnoj konferenciji Medžlisa islamske zajednice Sisak.

Na svečanosti se očekuje veliki broj vjernika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te drugih europskih država, a dolazak je potvrdio i Husein ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te brojni veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj kao i apostolski nuncij u RH Alessandro D’Errico.

-Izgradnja Islamskog kulturnog centra već je dugo vremena potreba velikog broja sisačkih Muslimana koji grad Sisak doživljavaju kao ugodno mjesto življenja. To će biti centar gdje će se u budućnosti stvarati nova prijateljstva, ali i širiti spoznaja o vrijednosti vjere i tradicije, a IKC će biti otvoren za sve plemenite i čestite ljude pozitivnih misli – tim je riječima sisački imam Alem ef. Crnkić najavio veliku subotnju svečanost polaganja kamena temeljca za budući Islamski kulturni centar.

“Budući Islamski centar u Sisku objedinjuje vjersku, kulturnu, društvenu i edukativnu komponentu te će svojim položajem i izgledom doprinijeti u formiranju identiteta grada kao što će oplemeniti i obogatiti duhovni mozaik grada i županije. Građevina je arhitektonski, prostorno i ambijentalno izvrsno uklopljena u podneblje grada Siska. Pored molitvenog prostora, IKC Sisak će ponuditi Omladinski klub, knjižnicu sa čitaonicom, kongresnu dvoranu, restoran i čajdžinicu te prostorije za različite tečajeve. Građani našeg grada i županije će imati privilegiju da u jednom objektu dožive, osjete i nauče sve što se tiče vjere, kulture i tradicije njihovih sugrađana.” – dodao je imam sisački Alem ef. Crnkić najajviši kako će objekt biti otvoren za sve plemenite i čestite ljudi pozitivnih misli i otvorena srca.

Sisački Muslimani, kojih ima oko 2500, godinama sanjaju novi vjerski objekt jer sada koriste obiteljsku kuću, premalu za sve vjernike. Na području Sisačko-moslavačke županije živi, prema posljednjem popisu stanovništva, 4140 Muslimana. Prvi konkretni koraci ka gradnji učinjeni su 2006. kupnjom zemljišta, te 2014. kada se sređuju svi imovinsko pravni odnosi, nakon čega je počelo pribavljanje dokumentacije.

“Prema troškovniku objekt će koštati oko 5,5 milijuna Eura, a neki objektivni rok gradnje je dvije godine. Investitor je Islamska zajednica u Hrvatskoj, a troškove kupnje zemljišta i dosadašnje dokumentacije snosili su sisački vjernici kroz donacije” – dodao je efendija Crnkić.

Pokrovitelj i supokrovitelj svečanosti su Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija koji će i financijski poduprijeti gradnju, dok će jedan od govornika na subotnjoj svečanosti polaganja kamena temeljca biti biskup sisački Vlado Košić.

-Ovo je kraj jedne dugogodišnje priče u koju je uloženo jako puno truda i vremena. Izgradnja islamskog kulturnog centra pridonijet će slici Siska kao gradu kulturne i vjerske raznolikosti i kao gradu tolerancije, a sve to obogatit će život naših građana i život grada – istaknula je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček

Za vrijeme subotnje svečanosti vrijedit će posebna regulacija prometa u dijelu Capraga na kojem se nalazi budući Islamski centar.

 

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti