Naslovnica Vijesti Sisak Sisačka oporba o obezglavljenom Vijeću, proračunu i Ledenoj dvorani

Sisačka oporba o obezglavljenom Vijeću, proračunu i Ledenoj dvorani

Sisačka oprba (HSLS i HDZ) još je jednom upozorila na činjenicu da Gradsko vijeće i dalje funkcionira bez predsjendika, čime se krši Poslovnik Vijeća koji propisuje rok od 30 dana za izbor novog čelnika Vijeća. Također su se osvrnuli i na prijedlog Proračuna koji će s eu petak naći na dnenvom redu sjednice Gradskog vijeća.

“Gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček je najavila donošenje Proračuna grada Siska za 2017. godinu u visini 247 milijuna kuna te je iskoristila priliku da ujedno predstavi i aplikaciju pomoću koje bi i građani Siska mogli sudjelovati u tom procesu.
Ovakva intencija bi imala smisla samo onda kada bi eventualni korisnici proračuna ili zainteresirani građani zaista imali realne mogućnosti da svoje ideje pretoče u suvisao prijedlog odnosno da imaju dovoljno znanja i iskustva u tehnici slaganja jednog od najvažnijih dokumenata Grada. Za takvo što morate poznavati zakonsku regulativu, tehniku donošenja proračuna, njegove zadanosti, eventualne obaveze iz prošlih proračunskih razdoblja i slično te da bi  sve to na kraju, ipak moralo prihvatiti i izglasati Gradsko vijeće grada Siska odnosno njegovi vijećnici.
Upravo se u toj činjenici ogleda sav populizam aktualne vlasti jer se prijetvorničk i ulizivačkii želi javnosti prikazati kao transparentna vlast otvorena za dijalog i prihvaćanje drugačijeg mišljenja i prijedloga. U naravi to uopće nije tako nego dijametralno suprotno.  U tri i pol godine gradonačelnica nije željela, sa legalno izabranom i jasno deklariranom oporbom grada Siska, postići niti jedan jedini konsenzualni dogovor na bilo koju temu. Pojedinačno najveću listu od jedanaest vijećnika potpuno ignorira i još k tome političkom trgovinom je ucijenila nekoliko vijećnika da prijeđu na stranu vladajućih. Javnost s pravom takve vijećnike naziva „ljudi iz cekera“.  Na taj način umjetno konstruirana  većina služi za pokriće svih dvojbenih odluka Kristine Ikić-Baniček, a njena politička neprirodnost se očituje i činjenicom da nakon što su smijenili predsjednika Gradskog vijeća, nisu smogli snage i političke  razboritosti da izaberu novog,  što po članku 87. poslovnika grada Siska imaju kao dužnost učiniti u roku 30 dana. Međutim, to ne priječi prvog potpredsjednika da si daje ovlasti izvan tog roka i da najavljuje sazivanje sjednice za 11.studeni.
Nemogućnost da se izabere novi predsjednik nam jasno ukazuje da vladajuća većina svoju poziciju drži samo iz jednog jedinog razloga, a to je da svatko od dionika te vlasti zadrži status quo i svoju vlastitu poziciju bez ikakve promjene ili da eventualni politički ustupak dobro naplati novom sinekurom.  Populizam i neviđeni vrhunski cinizam je zagovarati „otvorenost i transparentnost“, a u isto vrijeme ne poštovati Statut grada, njegov Poslovnik i Zakone RH i ono što posebno želimo istaknuti, građane grada Siska.
Nakon izjava gradonačelnice KIB i analize tih izjava , moramo se dobro zabrinuti i upitati: kamo ona vodi naš Grad i s kolikom dozom neizvjesnosti možemo očekivati budućnost kada nam na naplatu stignu svi njeni promašaji kojima je zadužila nas i buduća pokoljenja?” – rekao je vijećnik HSLS-a Miljenko Žamarija osvrnuvši se i na predloženi Proračun, kao i prethodne proračune.

“Projektiranu visinu proračuna opravdava rezanjem svih nepotrebnih troškova, smanjivanjem plaća i ušteda, svim projektima koje su generirali kroz ovaj mandat i sve ove godine,  te je to rezultat  da će Proračun iznositi 247 milijuna kuna.  Nakon takvih izjava moramo se zabrinuti i zapitati: vodi li naša gradonačelnica ovaj grad zaista kompetentno i barata li sa svim tehnikama Proračuna ili koristi jeftine, populističke izjave koje imaju jedino za cilj da dopru do njenih ciljanih slušača i potencijalnih glasača?     Spomenut ćemo nekoliko poteza koje je KIB počela povlačiti odmah nakon preuzimanja vlasti: prvi je korak bio rebalans proračuna, a zatim je uslijedilo rebalansiranje rebalansa i tako svake godine mandata. Niti jedan  proračun nije izdržao više od šest mjeseci, a to samo dokazuje da je  loše planiran i da je njegov sadržaj poslužio samo za  zadovoljenje apetita koalicijskih partnera i bio je više popis dobrih želja nego ozbiljan dokument.  Jedan  je to od razloga što je bivši pročelnik financija napustio svoju poziciju ne želeći dezavuirati vlastitu profesionalnost i struku. Do danas nije izabran novi pročelnik nego funkciju obavlja v.d.pročelnica. Toliko o ozbiljnosti  i funkcionalnosti vođenja gradske blagajne.
Proračun za 2016. donesen je lani u 10. mjesecu te je rečeno da će tako biti i ubuduće u što smo odmah posumnjali i tražili objašnjenje kojeg, nažalost, nismo dobili do dan-danas. Ostaje nam samo zaključak da gradonačelnici KIB proračun služi za nekakve taktičke manevre kojima grčevito želi pokazati kako uspješno vodi grad.
Nakon niza nerazumljivih i dvojbenih izjava o tome kako Grad raspolaže sa preko 25 milijuna kuna više sredstava možemo postaviti pitanje: a zašto smo se onda zaduživali za kredit od 50 milijuna s kamatama gotovo i 75 milijuna kuna, ako samo u jednoj godini Grad može „uštedjeti“ pola toga iznosa?
To isto pitanje možemo preformulirati na slijedeći način: kakvo je to planiranje rashoda ako na kraju godine imate „uštedu“,  kako gradonačelnica voli nazivati sredstva kao da su pohranjena u kasicu prasicu? Njene „uštede“ u tom slučaju samo potvrđuju našu tezu da ne zna dobro planirati temeljem realnih potreba nego stalnim političkim manevrima koristi Proračun za širenje demagogije i populizma, a to će onda nazvati „transparentnost“. Takva „transparentnost“ odaje očajnički pokušaj da se opravdaju svi promašaji  njenih tkzv. Projekata koji su probili rokove završetka i probili su financijske limite preko nekoliko puta.” – ističe Žamarija.

Klub HDZ-HSLS, rečeno je, drži da je sjednica GV-a sazvana nelegalno grubim kršenjem Poslovnika no “da će potrebnih 13 ruku za većinu,  vjerojatno koruptivnim metodama osigurati za održavanje sjednice i izglasavanje Proračuna. Mi ćemo kao klub jasno ukazivati na kršenje Zakona i bit ćemo svjedoci u gledalištu kako bismo iz prve ruke čuli opravdanja i izlike za sve promašaje zadnjih tri i pol godine, i da budemo svjedocima kako korumpirana većina traži model preživljavanja još ovih nekoliko mjeseci do novih izbora.” – istaknuto je u utorak an tiskovnoj konferenciji sisačke oporbe.

HDZ-ov Darko Weiss upozorio je kako se očito ne odustaje od preskupog projekta rekonstrukcije klizalište.

“Iz prijedloga i projekcije Proračuna vidi se kako je u 2017. godini za rekonstrukciju klizališta predviđeno 25 milijuna kuna, a dodatnih osam milijuna kuna je planirano za 2018. godinu. To je ukupno 34 milijuna kuna.” – rekao je Weiss upitavši se koliko je to racionalno poslovanje. U proračunu se vidi i kako od tih 34 milijuna kuna, iz kredita HBOR-a ide tek 9,69 milijuna kuna, a ostalo je predviđeno iz redovnog poslovanja, tj. prihoda od komunalne naknade.

Komentirajte