12.2 C
Sisak
Ponedjeljak, 18 listopada, 2021

Oporba o neizboru predsjednika Vijeća

- Marketing-spot_imgspot_img

Zamjenik predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a i HSLS-a, HSLS-ovac Miljenko Žamarija upozorio je kako se ne poštuje Statut Grada Siska kao niti Poslovnik o radu Gradskog vijeća, a vezano uz nedavnu smjenu predsjednika HNS-ovog Ivana Đumbira.

“Istekao je rok, propisan poslovnikom , u kojem se morao izabrati novi predsjednik Gradskog vijeća. Po članku 87. Poslovnika u roku od 30 dana morao se izabrati novi predsjednik Vijeća, a taj je rok istekao 19. rujna. Dakle, sisačka vlast prevođena gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček nepoštuje akte koje je donijelo samo Vijeće. Nepoštivanje poslovnika je nepoštivanje građana grada Siska” – rekao je vijećnik HSLS-a Miljenko Žamarija podsjetivši i na ranije manjakovsti u radu Vijeća.

“Strateške odluke poput zaduživanja Grada ili trgovačkih društava u njegovom vlasništvu, donesene su tako da niti jedna primjedba ili pitanje oporbe nije dobilo odgovor. Tako da ni ne znamo koliki je stvarni trošak tih kredita ili učinak tih ulaganja, jer su neka od kreditnih zaduženja na sjednice Gradskog vijeća išla kao dopuna dnevnog reda pa vijećnici te materijale nisu stigli pomnije proučiti” – dodao je Žamarija koji je istaknuo kako je pitao vladajuće zbog čega nisu izabrali novog predsjednika.

“Na to su mi rekli “a koje su sankcije zbog toga što ga nismo izabrali”. Dakle, jer nema sankcija oni ne poštuju proceduru i norme koje su dosegnute u demokraciji” – dodao je Žamarija.

Vijeće je ostalo bez predsjednika u kolovozu nakon smjene HNS-ovog Ivana Đumbira. Smjenu je inicirao SDP, koji je raskinuo koaliciju s HNS-om u Sisku.

“Ispada da predsjednik Vijeća u Sisku postaje nebitna funkcija. Pozivam da se čim prije izabre novi čelnik.” – rekao je Darko Žak, vijećnik HDZ-a.

Oporba je pozvala i državne institucije da provjere istinitost izjava Ivana Đumbira koji je prilikom smjene izrekao da su vijećnici glasali za njegovo micanje jer su kupljeni osobnim zapošljavanjem ili zapošljavanjem bliske rodbine u gradskom sustavu.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti