Naslovnica Vijesti Kultura U Kutini izložba “Cetinove poetske varijacije”

U Kutini izložba “Cetinove poetske varijacije”

Muzej Moslavine Kutina organizator je izložbe “Cetinove poetske varijacije” koja će se otvoriti u galeriji muzeja u utorak, 20. rujna u 19 sati.

Autor postava i predgovora kataloga: Mladen Mitar
U glazbenom dijelu nastupaju: VS Rusalke

U Galeriji Muzeja Moslavine Kutina od 20. rujna do 10. listopada biti će otvorena izložba   pod   naslovom   „Cetínove   poetske   varijacije“   veliki   dar   gradu.  Cetínovo darivanje kutinskoj galeriji sjajan je primjer domovinskoga kulturnog patriotizma.
Osamdeset darovanih djela posljednjih  nekoliko godina  (kolaži, crteži, grafike i akrili) bitno su obogatili fundus  galerije. Upravo je to prigoda da mu zahvalimo u 2016. godini i za njegov osamdeseti rođendan Antona Cetina i priredimo vrijednu izložbu darovanih radova.  Kroz  lik  Eve, nastale još za boravka u Parizu, umjetnik neiscrpnom snagom čiste   intuicije   s   ludičkom   strašću   izražava   skrivenu   snagu   njezina   unutarnjeg identiteta. Za njega je lik Eve arhetip, zapravo nebeski model koji snažno nadahnjuje. Eva je svedena na simbol koji čuva, zadržava i prenosi ideje o dobroti, majčinstvu i ljepoti,   na   likovno   suvremen   način.   Slikar   gradi   kontrapunkt   bogatih   linearno- plošnih struktura oslobođen narativnoga pristupa. Za njega umjetnost nije pričalica i nema potrebu objašnjavati. On otvara bogat vizualni prostor imaginaciji,  a maštovita igra neiscrpno novih kreacija gradi začudne metajezične strukture.

Komentirajte