6 C
Sisak
Utorak, 21 ožujka, 2023

IZBORI 2016: Osamnaest lista na predstojećim izborima u 6. izbornoj jedinici

- Marketing-spot_imgspot_img

Osamnaest kandidacijskih lista natječe se u našoj 6. izbornoj jedinici na predstojećim parlamentarnim izborima koji će se održati 11. rujna. Možete ih vidjeti ovdje

Svojih 14 kandidata tako su istaknuli
1.Autohtona – Hrvatska stranka prava (A-HSP),
2. Koalicija Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Narodna stranka -reformisti, Novi val-Stranka razvja, Hrvatska seljačka stranka – Stjepan Radić i Blok umirovljenici zajedno,
3. Koalicija Hrvatska stranka prava, Hrvatska čista stranka prava, Akcija za bolju Hrvatsku i Obiteljska stranka
4. Koalicija Hrvatska stranka prava Dr. Ante Starčević, Hrvatska kršćanska demokratska unija – Dr. Marko Veselica, Ujedinjena stranka prava, Demokratski savez nacionalne obnove i Hrvatska demokratska stranka
5. Most nezavisnih lista
6. Koalicija Pametno i Za grad
7. Blokirani – deblokirajmo Hrvatsku
8. Demokratska stranka žena
9. Hrvatska braniteljska pučka stranka
10. Hrvatska demokratska zajednica
11. Hrvatska radnička stranka
12. Hrvatski laburisti – Stranka rada
13. Koalicija Nezavisna lista Stipe Petrine, Slobodna Hrvatska, Pokret zajedno
14. Koalicija Socijaldemokratska partija Hrvatske, Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati, Hrvatska seljačka stranka i Hrvatska stranka umirovljenika
15. Socijalistička radnička partija Hrvatske
16. Stranka umirovljenika
17. Zeleni savez
18. Koalicija Živi zid, Promijenimo Hrvatsku i Akcija mladih

A HSP ima Sinišu Mažurana iz Siska na 2. mjestu te još tri kandidata iz Siska – Tomislava Devčića, Silvia Sertića i Senadu Sertić.

Bandićeva koalicija na listi ima na drugom mjestu petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića iz stranke Reformisti, na 3. novljanskog gradonačelnika Vladu Klasana koji je nedavno napustio HSLS, a peta je supruga bivšeg sisačkog gradonačelnika Valentina Badanjaka Pintarić.  Na 12. mejstu je Josip Takač, jedan od najbliskijih suradnika bivše županice Marine Lovrić Merzel. Prvi je na listi Miodrag Demo.

Koaliciju koju predvodi HSP predvodi gradonačelnik Popovače Josip Mišković, Siščanin Zdenko Koren je četvrti, a Kutinčanin Damir Markuš osmi.

Na listi koalicije koju predvodi HSP AS, na 2. je mjestu dr. sc. Vlatka Vukelić, čelnica sisačkog ogranka stranke. Listu predvodi mr. sc. Miroslav Rožić, a na listi je i Marko Kvesić – sin nekadašnjeg Sisačko-moslavačkog dožupana –  pokojnog Velimira Kvesića

Na listi MOST-a nema Siščana. Na 4. mjestu je Petrinjac mr. sc. Petar Ćorić, a na listi je još šest kandidata s petrinjskog, glinskog i kutinskog područja. Na našu listu je, iz Metkovića, dospio i Nikola Grmoja, kao drugoplasirani. Listu predvodi Zagrepčanka Jasna Matulić.

Na listi koalicije Pametno-Za grad nema sisačkih kandidata, kao ni kandidata iz Sisačko-moslavačke županije. Listu predvodi Zagrepčanin Sandro Salopek.

Na listi Blokiranih drugi je Josip Tisovec iz Boka Palanječkog, a deveti Dalibor Lasić iz Siska.

Na listi Demokratske stranke žena nema kandidata iz Siska ni iz SMŽ.

Listu  Hrvatske braniteljske pučke stranke predvodi Siščanin Senad Omić, druga je Mihaela Kajtazović iz Odre sisačke, a na listi se nalazi još sedam kandidata s područja Sunje.

Na listi HDZ-a na četvrtom je mjestu Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji sigurno, dok je župan, neće u Sabor. Mijenjat će ga netko od  drugih kandidata s liste, među kojima su i sisačka liječnica dr. Željka Josić, načelnica Jasenovca Marija Mačković i aktualni ravnatelj Županisjke uprave za ceste SMŽ i načelnik Donjih Kukuruzara Stipo Šapina. Listu HDZ-a predvodi doc. dr. sc. Goran Marić, drugi je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić, a treći povratnik u HDZ prof. dr. sc. Drago Prgomet. Na listi su i Dražen Bošnjaković, Jasen Mesić, Milan Kovač te Ivan Šuker na zadnjem mjestu.

Na listi Hrvatske radničke stranke četvero je kandidata s područja Gline.

Listu Laburista predvodi Stevo Turčinović iz Križa, drugi je sisački gradski vijećnik Ivan Mlinarić, 9. Karmela Juvan iz Siska, a 13. Igor Smolčić iz Siska. Još je šest kandidata s područja SMŽ.

Koaliciju Petrine i ostalih predvodi Zagrepčanin prof. dr. sc. Dražan Dizdar. Na listi su Siščani Nada Tušak, Davor Radaković, Dinka Šešlek i Sabahudin Gašić te Petrinjac Daniel Berdais kao i Željka Gredelj iz Popovače.

Listu SDP-ove koalicije predvodi Mirando Mrsić. Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je peta, predsjednik županijskog SDP-a Zoran Vasić je šesti dok je bivša direktorica sisačkih tržnica Adelina Ivković na 13. mjestu.  Na listi je još i Petrinjka Svjetlana Lazić te HSS-ov Željko Lenart iz Kutine. Tu su i Nenad Stazić, Goran Beus Rihemberg, Bojan Glavašević…

Na listi Socijalističke radničke partije nema kandidata iz Siska i SMŽ, ali zato ima iz Zadra i Belog Manastira koji ne pripadaju 6. izbornoj jedinici. Čak je i nositelj liste Ivan Plješa iz malog mjesta na toku Rabu – Palita.

Listu Stranke umirovljenika predvodi Zagrepčanka Biserka Dumnica, a Siščanin Goran juzbašić je drugi na listi. Tu su i Siščani Josip mijadžiković kao peti, Marija Rebić kao sedma, Smiljka Perković kao deveta te Viktor Briševac kao 13. na listi.

Zeleni savez nema nijednog Siščanina ili mještanina SMŽ na listi, a također ima kandidata koji nisu iz 6. izborne jedinice poput Umaga, Duge Rese i Varaždina.

Listu Živog zida predvodi Juro Martinović iz Zagreba, a Siščani su na 5. (Manika Mohr), 6. (Alen Draganović) i 9. mejstu – Dražen Juranović. Drugi je Tihomir Babić iz Hrvatske Kostajnice.

Zadnje novosti
Ostale novosti