Naslovnica Vijesti SMŽ Optužnica za ratni zločin iz 1991. na području Sibića

Optužnica za ratni zločin iz 1991. na području Sibića

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je  podiglo optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1958. i 1965.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH.

Okrivljenike se tereti da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva neutvrđenog dana početkom listopada 1991. godine tijekom napada JNA i teritorijalne obrane te srpskih paravojnih formacija na hrvatska sela Glinskog područja u sklopu vojne akcije „Kupa“, a za vrijeme trajanja oružanog sukoba hrvatske vojske i JNA i TO te srpskih paravojnih formacija na području Republike Hrvatske, i to prvookrivljenik kao komandir voda (čete Luščani, Odreda TO Banski Grabovac), a drugookrivljenik kao pripadnik navedene jedinice.

Tereti ih se da su protivno odredbama međunarodnog prava; nakon što su pripadnici njihovog voda ušli u selo Sibić i po zapovijedi prvookrivljenika pretražili kuće i druge objekte u selu u kojima su zatekli i na jednom mjestu okupili šest civilnih osoba; po zapovjedi prvookrivljenika, drugookrivljenom i danas pokojnom R. M. da se imenovani civili moraju ubiti, drugookrivljenik i danas pokojni R. M. iz svog su osobnog naoružanja pucali u navedene civile i usmrtili njih petoro, dok je jedna civilna osoba preživjela.

Okrivljenici nisu dostupni hrvatskom pravosuđu te je u optužnici predloženo da se protiv obojice okrivljenika odredi istražni zatvor temeljem članka 123. stavak 1. točka 1. i 4. Zakona o kaznenom postupku do okončanja kaznenog postupka.

Komentirajte