11 C
Sisak
Petak, 19 travnja, 2024

Župa Lekenik proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika

Datum:

Marketing

U petak, 24. lipnja 2016., na svetkovinu Ivana Krstitelja, osmorica hrvatskih dominikanskih studenata predvođeni provincijalom o. Antom Gavrićem posjetili su župljane i župnika, preč. Tugomila Radičeka, župe Lekenik u Sisačkoj biskupiji koja je tog dana slavila svoga patrona.

Večernje misno slavlje, predslavio je i propovijedao otac Provincijal, a dominikanski studenti predvodili su pjevanje. U svojoj propovijedi o. Anto Gavrić istaknuo je Ivana Krstitelja i njegovo poslanje kao uzor životu kršćanina. Simbolika imenâ koja su nam zapisana u Evanđelju daju nam naslutiti poruku njegovog života. Zaharijino ime koje znači Bog ne zaboravlja u tom trenutku kada se narod pod stranom rimskom vlasti osjećao ostavljenim i čak i od Boga zaboravljenim objavljuje da Bog nikada ne zaboravlja svoga naroda i da je uvijek uz njega. Naš Bog ostaje vjeran svojim obećanjima i zakletvama, na što nas upućuje i značenje Elizabetinog imena, a sve to biva potvrđeno rođenjem Ivanovim čije ime nam objavljuje Boga koji iskazuje milost. Stoga nastojanje Ivanovih roditelja da mu daju ime koje je odredio Bog, a ne koje su oni ili njihova rodbina smatrali zbog običaja prikladnim ukazuje na potrebu otvorenosti životu i njegovoj osmišljenosti koja dolazi od Boga. Taj život, kako nam pokazuje Ivan Krstitelj, život je koji se daje za drugoga i u kojemu su bitne one Ivanove riječi: “Nisam ja.” koje potvrđuju njegovo odricanje od vlastite sebičnosti i okretanje drugomu.

Nakon misnog slavlja, dominikanski studenti predstavili su okupljenoj župnoj zajednici 800 godišnju povijest Reda, temelje njegovog djelovanja i njegove članove koji su u ovoj dugoj povijesti, iako ponekad zanemarivani, ipak ostali zapamćeni: od Jordana Saskog do Yvesa Congara i dr. Na poseban način osvrnuli su se na dominikansku prisutnost u hrvatskim krajevima, ističući blaženike koji su u njima izniknuli poput bl. Augustina Kažotića i bl. Ozane Kotorske te ukazujući na važnost hrvatskih dominikanaca u razvoju hrvatskog školstva što potvrđuje i osnivanje zadarskog Općeg učilišta kao najstarijeg hrvatskog sveučilišta. Iako se zbog velike vrućine teško disalo, okupljena zajednica je s oduševljenjem koje se odražavalo i na njihovim licima slušala zanimljivu povijest Reda propovjednika, njegovih članova i njihovih postignuća. Ta zainteresiranost sigurno je bilo utoliko veća što je u toj župnoj zajednici niknuo i jedan od dominikanskih studenata, fr. Dominik Štefulić.

Nakon predstavljanja i kratkog druženja dominikanci su s mještanima Lekenika odali molitvom i minutom šutnje počast žrtvama Domovinskog rata posebno onima koji su pali u borbi za suverenu domovinu obilježavajući na taj način i Dan državnosti (25. lipnja).

Tekst i fotografije: Fra Ivan Zrno OP

Možda vas zanima...

Obilježite Dan planeta Zemlje u Ekološkom centru Vrata Zrinske gore

Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“ obilježit će 22. travnja,...

Zabavno-rekreativna manifestacija „Dan planeta Zemlje u Moslavini“ po jubilarni 20. put

ZBOG LOŠEG VREMENA OTKAZUJE SE PROGRAM OD SUBOTE. NEDJELJA...

Humanitarni koncert “Pomozimo Katarini Nerlović”

U utorak, 30. travnja, organizira se u Lipovljanima humanitarni...

Održan prosvjed u Vrginmostu „Stop Phaten Plastic“

Građanska Inicijativa „Stop Phaten Plastic“ organizirala je 11. travnja...