Naslovnica Vijesti SMŽ Uručene nagrade Zaklade Iskra

Uručene nagrade Zaklade Iskra

Županijska Zaklada Iskra uručila je 30 ovogodišnjih nagrada nadarenim učenicima Sisačko-moslavačke županije. Po 5.000 kuna dobili su Dorijan i Vilim Lendvaj, Filip Beneta te Petra Šket iz Popovače, Tena Umljenović, Luka Tominac, Antonio Matošević, Ema Smiljanić, Matej Đudarić, Korina Pribičević i Lorna Obućina iz Siska, Antonio Ozimec iz Gornje Gračenice, Sebastian Debeljak, Rebecca Bjelanović, Antonio Katušić i Katja Grujić iz Novske, Marko Martinović iz Rajića, Daniela Ivanković, Bojan Kuridža, Renato Čiž i Luka Penjin iz Kutine, Klara i Marija Ćosić te Matea Dujić iz Lipovljana, Tea Harčević, Filip Radenić, Ivan Orabović i Lana Sučec iz Petrinje, Michaela Batković iz Volodera te Andrej Mitić iz Dvora.

Oni su nagrade zaslužili svojim odličnim rezultatima na državnim i međunarodnim natjecanjima.

“Iako je plan bio da dodijelimo 25 nagrada, kao do sada, imali smo veći priljev sredstava pa smo odlučili dodijeliti 30. Ima tu učenika srednjih glazbenih škola, gimnazija i tehničkih škola , a neki učenici se ponavljaju čime samo potvrđuju kontinuitet svoje izvrsnosti.” – kazuje upravitelj Zaklade Iskra i pročelnik županijskog odjela za prosvjetu Darjan Vlahov.

Drugu godinu zaredom nagradu je dobila i Petrinjka Tea Harčević, učenica 3. razreda Srednje škole Petrinja s prosjekom ocjena 5,00 u svim razredima. Sudjelovala je i ostvarila prva mjesta na natjecanjima iz biologije i matematike, drugo iz hrvatskog jezika i treće iz fizike.

“Meni je drago što na ovaj način županija odaje priznanje za uspjehe iz znanja te umjetničkih grana, a ne samo da se potiče sportaše i slično. Za mene to znači samo poticaj da idem dalje istim putem” – rekla je Tea Harčević.

I Siščanka Tena Umljenović, koja je ove godine završila 8. razred OŠ “22. lipnja”, nagradu je dobila drugu godinu zaredom.

“Bila sam prvonagrađena u Hrvatskoj u modelarskoj ligi i drago mi je za ovakve nagrade koje su poticaj i za neke manje popularne predmete. Od 5. razreda, kad sam dobila tehničku kulturu, bila sam na državnom natjecanju svake godine i želja je nastaviti s time” – govori Tena.

“Želimo nagraditi znanje i zalaganje i potaknuti mlade ljude da se još više trude. Kao mala zemlja i s malim brojem stanovnika znanjem možemo konkurirati puno većim zemljama. Želja je da to znanje i kvalitetu zadržimo u županiji i ovo je jedan od načina kojim će Županija to pokušati ostvariti.” – rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Komentirajte