3 C
Sisak
Petak, 19 travnja, 2024

Optužnica zbog ratnog zločina u zatvoru u Glini

Datum:

Marketing

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 23. svibnja podiglo optužnicu protiv petorice državljana Republike Srbije (1956., 1957., 1957., 1956. i 1963.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Optužnicom se okrivljenike tereti da su inkriminirano kazneno djelo počinili od 16. rujna 1991. do 14. ožujka 1992. u prostorijama Kazneno-popravnog doma u Glini koji je u to vrijeme služio i kao zarobljenički logor, za vrijeme oružanog sukoba između paravojnih formacija tzv. SAO Krajine i regularnih postrojbi Hrvatske vojske i policije. Tereti ih se da su počinili navedeno kazneno djelo nakon što je veća grupa zarobljenih hrvatskih policajaca i pripadnika Zbora narodne garde s područja Zagreba, po zarobljavanju u Hrvatskoj Kostajnici dovedena i smještena u prostorije ovog logora, a u koji su i inače dovođeni zarobljeni pripadnici hrvatskih oružanih snaga, ali i veći broj civilnih osoba hrvatske nacionalnosti s područja Banovine.

Prvookrivljenog komandanta zarobljeničkog logora i načelnika sigurnosti Štaba Teritorijalne obrane Glina te trećeokrivljenog, četvrtookrivljenog i petookrivljenog stražara u zatvoru KPD Glina tereti se da su tijekom ispitivanja zarobljenika primjenjivali silu na način da su zarobljenike tukli uporabom fizičke snage i pendrecima te mučili spajanjem tzv. poljskog telefona na ekstremitete zarobljenika i puštanjem struje kroz tijelo kao i na druge načine. Uslijed navedenih radnji zarobljenici su zadobili brojne lake i teške tjelesne ozljede.

Drugookrivljenika se tereti da kao upravitelj zatvora u KPD-u Glina nije ništa poduzeo da spriječi opisana protupravna postupanja unatoč tome što je bio svjestan da se na takav način postupa prema zarobljenicima.

Možda vas zanima...

Obilježite Dan planeta Zemlje u Ekološkom centru Vrata Zrinske gore

Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“ obilježit će 22. travnja,...

Zabavno-rekreativna manifestacija „Dan planeta Zemlje u Moslavini“ po jubilarni 20. put

Po jubilarni 20. put u Moslavini se održava zabavno-rekreativna...

Humanitarni koncert “Pomozimo Katarini Nerlović”

U utorak, 30. travnja, organizira se u Lipovljanima humanitarni...

Održan prosvjed u Vrginmostu „Stop Phaten Plastic“

Građanska Inicijativa „Stop Phaten Plastic“ organizirala je 11. travnja...