Naslovnica Vijesti Sisak Sve je jasnije – puca koalicija HNS- SDP u Sisku

Sve je jasnije – puca koalicija HNS- SDP u Sisku

Prema svemu sudeći puca koalicija HNS-a i SDP-a u Sisku, piše Večernji list.

Nakon što je dogradonačelnik Vlado Andučić, ujedno i predsjednik sisačkog HNS-a, dobio zabranu sudjelovanja na događanjima gradskog protokola, i nakon što je ovih dana izbačen iz skupštine svih trgovačkih društava u vlasništvu Grada Siska priprema se i smjena HNS-ova čelnika Vijeća.

“Došli su mi s devet potpisa vijećnika koji traže moju smjenu i pitali jesam li uz Vladu Andučića ili HNS i da o tome ovisi hoću li biti smijenjen”, rekao je u četvrtak čelnik Vijeća Ivan Đumbir.

Odnosi između SDP-a s jedne strane, te HNS-a kojeg u Sisku prati i HSU s druge strane, već su duže vrijeme pogoršani što je rezultiralo i s nekoliko tiskovnih konferencija dogradonačelnika u kojima je žestoko kritizirao SDP i njegove dužnosnike.

Koalicijski sporazum prije lokalnih izbora 2013. godine sklopili su SDP, HNS i HSU, no u međuvremenu su došli, kao partneri u Vijeću, i Laburisti te HSP kao i dva vijećnika prebjegla s HDZ-ove liste. Tako su HNS-ovi vijećnici postali nepotrebni za većinu, te su nekoliko puta njihovi prijedlozi u Vijeću i odbijani i preglasavani.

“Odluke o zabrani mog sudjelovanja u protokolu i izbacivanju iz skupština trgovačkih društava je donijela gradonačelnica. Kad se o tome izjasni gradski SDP vidjet ćemo kako će to utjecati na naše odnose i potpisani koalicijski sporazum. Postoje prijetnje našim direktorima koje se pita jesu li za mene ili HNS, no ja znam da se HNS ne boji prijetnji kad je u pitanju javni interes.” – rekao je Andučić potvrdivši da već dugo nema međukoalicijskih sastanaka o suradnji.

Iako bi taj odabir “Andučić ili HNS” značio da i u samom HNS-u postoji nezadovoljnici s potezima dogradonačelnika, to nismo uspjeli potvrditi.

Na pitanje znači li njegovo micanje iz skupštine trgovačkih društava možda i skorašnju smjenu HNS-ovih direktora Andučić je rekao da postoje neke prijetnje o tome.

Inače HNS i HSU su iznijeli nove optužbe na račun dogradonačelnika Marka Kričke iz redova SDP-a. Naime, novinarima su podijelili zadužnicu koju je, kao predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Siska, Krička dao sisačkoj tvrtki Konto-L, Ljiljane Letice, u iznosu od 100.000 kuna, u rujnu 2015. godine.

“Početkom travnja ta je tvrtka s računa Zajednice naplatila 99.935 kuna iako nikada nije poslovala sa Zajednicom. Podnijet ću prijavu kako bi se ta isplata istražila.” – rekao je Borislav Curić, predsjednik gradskog ogranka HSU i trenutni izvršni predsjendik Zajednice.

“Zajednica je  u rujnu jamčila za dug Segeste prema toj tvrtki u trenutku kada je prijetila propast predstečajne nagodbe. I opet bi to učinili ako treba da spasimo klub. Sad se jasno vidi tko voli Segestu, a tko ju iskorištava zbog sitnog politikanstva. Ne laje pas zbog sela nego zbog sebe, poručujem kolegama.” – rekao je za Večernji list Marko Krička.

Od gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, koja je ujedno i čelnica sisačkog SDP-a nije bilo komentara o trenutačnim odnosima HNS-a i SDP-a u Sisku. U slzžbenim izvorima nije moguće provjeriti ni informaciju da je prije nekog vremena HNS odlučio da njihov kandidat za gradonačelnika Siska bude upravo Vlado Andučić, što bi značilo protukandidata sadašnjoj gradonačelnici.

Dogradonačelnik Vlado Andučić skrenuo je u četvrtak i pozornost na projekt pješačke zone u Sisku, a koji ne obuhvaća i zamjenu prastare kanalizacijske i vodovodne mreže u Kranječvićevoj i dijelu Radićeve ulice koje će se preuređivati u pješačku zonu. Ističe da je riječ o infrastrukturi kojoj je odavna istekao rok trajanja i koja stvara velike gubitke te da je i laiku jasno kako će se novouređena pješačka zona morati često prekapati, jer se ne ide i na postavljanje nove infrastrukture ispod same zone.

Komentirajte