11 C
Sisak
Petak, 19 travnja, 2024

Izložba posvećena 110. godišnjici Nogometnog kluba Segesta

Datum:

Marketing

U sisačkom muzeju postavljena je izložba posvećena 110. godišnjici Nogometnog kluba Segesta.

Brojne stare fotografije, pokali, medalje i drugi trofeji te nogometne zastavice i dokumenti pokazuju veliku i bogatu povijest najstarijeg hrvatskog nogometnog kluba u Hravtskoj.

A sve je počelo početkom školskih praznika 1906. godine kada se u Sisak sa školovanja vraća 13-godišnji gimnazijalac Ivo Stipičić kojeg roditelji za odlični školski uspjeh nagrađuju nogometnom loptom. On okuplja priajtelje i vršnjake s ciljem osnivanja nogometnog kluba kojeg eće nazvati Segesta po keltsko-ilirskom naselju Segesti koje se nalazilo na desnoj obali Kupe. Prvih godina svoga postojanja zvat će se klub Ferijalni športski klub jer je okupljao srednjoškolce i studente. Godine 1920. prestaje biti ferijalni i registrira se Segesta u tadašnjem Jugoslovenskom nogomentom savezu.

“Klub se zove Segesta do kraja Drugog svjetskog rata kada se raspuštaju svi nogometni klubovi koji su djelovali u NDH. Na temeljima Segeste, s igračima i dijelom uprave kluba, s naslijeđenom klupskom imovinom, znakom i bojom nastavljen je kontinuitet kluba prvo pod nazivom “Naprijed”, a zatim “Sloboda”. Staro ime “Segesta” vraća se 1952.” – kazuje nam Ivica Valent, kustos Gradskog muzeja Sisak i autor izložbe.

Sisački Muzej ovom izložbom želi skrenuti pozornost da je upravo Sgesta najstariji nogometni klub u Hrvata, što malo ljudi zna, a od 280 izložaka više od 80 posto njih je stiglo iz samog kluba. Ostalo su muzejski predmeti i predmeti kolekcionara.

“Ono što nam nedostaje su stari dresovi Segeste. Ukoliko ih netko ima bili bi zahvalni da nam se donesu kako bi se sačuvali za budućnost” – apelirao je Valent.

Izložba o 110. godišnjici HNK Segeste može se u Gradskom muzeju Sisak pogledati do 30. lipnja.

Možda vas zanima...