Naslovnica Vijesti Sisak Učenici Tehničke škole Sisak odradili praksu u Italiji

Učenici Tehničke škole Sisak odradili praksu u Italiji

Sisačka Tehnička škola rekorder je u povlačenju novca iz europskih fondova. Do sada je za svojih 12 projekata dobila više od milijun eura, a ovih dana završili su i posljednji u sklopu kojeg je 45 njihovih najboljh maturanata obavilo dvotjednu praksu u 20-ak tvrtki u talijanskoj Bologni.

“Otprije smo imali kontakt s nekim tvrtkama u Bologni koji su znali da smo aktivni u Erasmusu. Kontaktirali su nas oko prakse, napravili smo projekt “EU iskustvom do kompetencija za tržište rada” i odobreno nam je bilo 89.586 eura.” – kazuje ravnatelj škole Davor Malović.

Odabrani su najbolji učenici iz svih smjerova koje ova škola ima: računalni tehničar za strojarstvo, tehničar za električne strojeve s primjenjenim računalstvom, tehničar za elektroniku, tehničar za računalstvo i ekološki tehničar.

“Radio sam niz poslova, sve u sklopu programa koje smo u školi izučavali. Bilo mi je to veliko novo iskustvo, radili smo na raznim strojevima, nacrte izrađivali, svaki dan smo nešto novo naučili i radili. Koristit će mi sigurno kad budem tražio posao, no danas, u ovoj gospodarskoj situaciji, svoju budućnost vidim definitivno negdje vani, ne u Hrvatskoj.” – govori nam Fran Došen, budući računalni tehničar za strojarstvo.

Bruno Čihor izrađivao je u ta dva tjedna internetsku stranicu za tvrtku u kojoj je obavljao praksu, dok su ekološke tehničarke Martina Debeljak i Sara Kraljić radile u mikrobiološkom laboratoriju.

“Upoznale smo se s dijelom tehnologije koja nam ovdje nije bila dostupna. Sami procesi su uglavnom isti koje primjenjujemo i u školskom laboratoriju, no tamo je malo viša razina toga bila.” – rekla je Sara.

Prije odlaska na praksu organiziran je bio učenicima kraći tečaj talijanskog jezika, a imali su i predavanja radi upoznavanja s kulturom i povijesti Italije. Dobili su i opremu, ali i 300 eura džeparca. Nakon prakse ostaje im certifikat za životopis prilikom budućeg zapošljavanja.

“Htjeli smo da naši učenici osjete rad u tvrtkama u Europskoj uniji, van Hrvatske, obzirom smo u otvorenom tržištu rada gdje im je pružena mogućnost zapošljavanja bilo gdje u Europi. I lani smo poslali šest učenika na praksu u Njemačku, ove godine njih 45 u Italiju, a želja nam je da takvu praksu nastavimo i u idućim godinama.” – ističe ravnatelj Tehničke škole Davor Malović.

Komentirajte