Naslovnica Vijesti SMŽ Županija želi graditi svoju fotonaponsku solarnu elektranu

Županija želi graditi svoju fotonaponsku solarnu elektranu

Sisačko-moslavačka županija ima namjeru graditi fotonaponsku solarnu elektranu za svoje potrebe. Lokaciju od 15 hektara su prošli u Posavini, na prostoru Poslovne zone u Mahovu.

“Županija, zajedno sa svim svojim objektima ustanova i škola, troši godišnje struje za oko 10 milijuna kuna. Prije šest mjeseci smo počeli razmišlajti o uštedi tih sredstava i, uz pomoć konzultanata i stručnjaka, saznali da bi najbolje rješenje bila solarna fotonaponska elektrana. Potrebnu parcelu od 15 hektara našli smo ovdje u Martinskoj Vesi gdje smo na sastanku saznali od konzultanata kako nema prepreka za taj projekt i da možemo krenuti u pripremu” – istaknuo je župan Ivo Žinić.

Konzultanti su iz Končar Instituta za elektrotehniku.

“Riječ je o ambicioznoj ideji, ali izvedivoj. Instalirana snaga bit će oko osam megawata, a sada nam slijedi prvo studija izvodljivosti, pa idejni projekt i dozvole” – rekao je nakon sastanka Siniša Marijan, predsjednik Uprave Končar Instituta.

Ukupna vrijednost projekta je oko 80 milijuna kuna, a u Županiji očekuju da će većinu moći “povući” iz europskih fondova te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učikovitost obzirom je riječ o izvorima obnovljive energije.

“Mislimo da bi trošak županije mogao biti oko pola milijuna eura što je zanemarivo u odnosu na godišnje troškove potrošnje električne energije” – rekao je Žinić. Očekuju veliku uštedu nos tudije će pokazati kolike će one biti.

Predviđeni rok za izgradnju je dvije i pol godine. Poslovna zona u Mahovu ukupno se prostire na 129 hektara zemljišta, od kojih je 75 u vlasništvu Općine Martinske Ves.

Komentirajte