Naslovnica Vijesti Sisak Kreće obnova sisačkog olimpijskog bazena

Kreće obnova sisačkog olimpijskog bazena

Zgrada sisačkog zatvorenog bazena napokon ide u dugo očekivanu obnovu koja će započeti tijekom kolovoza ove godine. Obnova će se odvijati prema ESCO modelu što znači da izvođač radova koji provodi mjere energetske učinkovitosti, u ovom sučaju tvrtka PPD ESCO, sam stvara uštede i iz ušteda financira projekt te vraća svoja ulaganja. Za naručitelja, odnosno Grad Sisak, nema nikakvih dodatnih troškova. Ugovor za pružanje energetske usluge u svrhu poboljšanja energetskih svojstava zgrade zatvorenog olimpijskog bazena, vrijedan 22 milijuna kuna, potpisali su u ponedjeljak na bazenu ŠRC-a Sisak gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, ravnatelj ŠRC-a Sisak Saša Petak, zamjenik direktora APN-a Dragan Hristov i član Uprave Prvog plinarskog društva ESCO Damir Spudić. Gradonačelnica je istaknula kako je ovo prvo veliko ulaganje u ovaj objekt od 1991. godine kada je izgrađen za potrebe nekadašnje Univerzijade.

-Nakon svih analiza, utvrđeno je da je ovaj objekt idealan za obnovu po ESCO modelu i da će s ovakvim značajnim zahvatom u smislu energetske učinkovitosti uštede biti velike. Vrijednost ugovora je 22 milijuna kuna od čega 8 milijuna kuna bespovratno daje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ugovor se potpisuje na 14 godina i nakon zahvata kojeg će napraviti djelatnici PPD-a uštedjet ćemo na godišnjoj razini oko milijun kuna. Radit će se na krovištu, fasadi i stolariji, a rekonstruirat će se i sustavi grijanja i ventilacije. I oni nesretni solarni stupovi koji već godinama trunu u podrumu bazena konačno će se postaviti na parkiralištu između tržnice i bazena – naglasila je gradonačelnica.

U godini kada sisački bazen obilježava 25 godina od izgradnje, ova je investicija od velikog značaja za grad Sisak budući bazenom na godišnjoj razini prođe više od 145 tisuća korisnika, na njemu trenira 15 klubova, dolaze i drugi klubovi na pripreme i natjecanja, a svi predškolci i niži razredi osnovnih škola u sklopu svojih organiziranih aktivnosti nauče plivati upravo na zatvorenom sisačkom bazenu.

-Energija nam curi na sve strane i zato s nestrpljenjem očekujemo obnovu bazena – rekao je ravnatelj ŠRC-a Sisak Saša Petak.

Natječaj za pružanje energetske usluge u svrhu poboljšanja energetskih svojstava zgrade ŠRC Sisak objavila je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama krajem prosinca prošle godine. U sklopu programa energetske obnove zgrada javnog sektora u protekle dvije godine APN je objavio šezdesetak natječaja, a energetska obnova sisačkog bazena jedan je od većih ugovora.

-Osnovna ideja ovog ESCO programa je da se državne tvrtke koje obnavljamo ne zadužuju. U ovom slučaju, uz sufinanciranje Fonda, pružatelj usluge (PPD ESCO) preuzima na sebe financiranje i kroz 14 godina on iz ušteda naplaćuje i ostvaruje svoju zaradu. Zahvaljujem se pružatelju usluga PPD-u koji je prepoznao ovaj program – naglasio je pomoćnik direktora APN-a Dragan Hristov.

Na natječaju kojeg je objavio APN, posao obnove sisačkog bazena dobila je tvrtka PPD ESCO.

-Radimo ne samo u Hrvatskoj, već i u ostatku regije. Iz godine u godinu bilježimo značajan rast. Uključili smo se u ESCO programe i uz ovaj projekt u Sisku imamo trenutno još 4 projekta koji su ukupne vrijednosti preko 100 milijuna kuna – rekao je član Uprave tvrtke PPD ESCO Damir Spudić.

Današnjem potpisivanju Ugovora prisustvovao je i pomoćnik ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu Danijel Žamboki koji je izrazio zadovoljstvo da su projekti financirani po ESCO modelu postali prepoznatljivi.

-Nama u Ministarstvu je jako važno da su hrvatske kompanije prepoznale ovaj ESCO model i sve je više kompanija koje su spremne pružiti ovakvu usluge. Očekuju nas velika sredstva iz EU fondova. Do 2020. godine predviđeno je 211 milijuna eura upravo za ovaj program energetske obnove javnih zgrada –rekao je Žamboki.

Sisački bazen za potrošnju energenata plaća godišnje oko 2,5 milijuna kuna. Nakon obnove ušteda energije bit će 50 posto, a financijska ušteda oko milijun kuna.

-Nakon provedene energetske obnove naručitelj će 14 godina plaćati naknadu za energetsku uslugu pružatelju energetske usluge i to u iznosu od milijun kuna godišnje, ali će se troškovi smanjiti tako da neće nastati dodatni troškovi za naručitelja u odnosu na stanje prije obnove – rekao je prilikom prezentacije projekta pomoćnik direktora APN-a Damir Vuletić.

Inače, građani i sportaši te svi ostali koji koriste sisački bazen neće biti uskraćeni za usluge plivanja na bazenu budući će se najveći dio unutarnjih radova odvijati tijekom redovnog godišnjeg remonta od kolovoza do rujna ove godine dok će se radovi na fasadi izvoditi od rujna nadalje. Iako PPD ESCO prema potpisanom ugovoru u roku od godinu dana mora završiti ove radove, rečeno je kako će oni biti gotovi krajem ove ili najkasnije početkom sljedeće godine.

(sisak.hr)

bazen sisak (1)

Komentirajte