0.7 C
Sisak
Nedjelja, 16 siječnja, 2022

Načelnica Majura o odlagalištu nuklearnog otpada

- Marketing-spot_imgspot_img

Gostujući u emisiji „Eko radar“ prvog programa Hrvatskog radija
Klementina Karanović, načelnica Općine Majur iz redova Hrvatske seljačke stranke i predsjednica Lokalne akcijske grupe „Una“ upozorila je na nevjerodostojnost podataka koje se nalaze u Prijedlogu Nacionalnog programa kojim se određuje zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Hrvatskoj.

Naglasila je kako je izbor lokacije politička odluka, jer je od četiri
lokacije političkim pritiscima na kraju ostala samo jedna koja je
unesena u Program prostornog uređenja s netočnom tvrdnjom da je ta lokacija izabrana na temelju preliminarnih istraživanja.

“Nejasan je izbor „nove“ lokacije Čerkezova koja se po prvi put spominje u prijedlogu Nacionalnog programa gdje se navodi kako je lokacija ocijenjena od Hrvatske vojske kao dugoročno neperspektivna, dok se danas istovremeno izrađuju II. izmjene i dopune Prostornog plana Sisačko-moslavačke županije gdje je na temelju dokumenta Ministarstva obrane objekt Čerkezovac označen kao perspektivno vojno skladište?! Na temelju kriterija izbora lokacije samo radi toga lokacije treba biti odbačena!” – rekla je Karanović.

Karanović je dodala kako lokacija treba biti odbačena i radi kriterija
zaštite okoliša, jer se radi o području bogatom florom i faunom, u
blizini rijeke Une, područja Natura 2000, te je podržala proglašenje rijeke Une i Zrinske gore Regionalnim parkom, te dodala „kako će Lokalna akcijska grupa „Una“ pokrenuti postupak proglašenja i Trgovske gore regionalnim parkom.“ Još jedan kriterij je zaštita kulturne baštine gdje su odmah odbačena područja kulturnih dobara koja su iznimno važna za društvenu zajednicu. Upozorila je kako je sramota da danas „u godini u
kojoj će se obilježiti 450 godina od smrti Nikole Šubića Zrinskog, kad će se u Sigetu sastati hrvatska predsjednica sa mađarskim i turskim predsjednikom, malo tko zna da se u Zrinu, 15 km od „buduće lokacije“ rodio Nikola Šubić Zrinski, da je na udaljenosti 11 km bila kovnica novca u Gvozdanskom, da je na udaljenosti od 7 km svoj život za Hrvatsku mdao Mile Blažević Čađo“.

Pozvala je mjerodavne da iz prijedloga Nacionalnog programa izbrišu lokaciju Trgovske gore te da se postupak vrati na početak, neka se raspiše javni poziv, općine i gradovi koje se jave neka održe referendum, neka se naprave istraživanja i neka se onda napravi takvo odlagalište.

“Ono što je najstrašnije u cijelom priči je da je područje Dvora
najbogatije područje u Hrvatskoj po pitanju prirodne i kulturne baštine i samo pojedinci koji ne vole svoju Domovinu mogu razmišljati da tu odlažu nuklearni otpad.” – zaključila je Karanović.prosvejd_petrinjici_otpad

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti