Naslovnica Vijesti SMŽ Pokrenuta istraga za masakr u Kostrićima

Pokrenuta istraga za masakr u Kostrićima

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv desetorice okrivljenika (1965., 1965., 1968., 1963., 1965., 1963., 1954., 1955., 1969. i 1965.); od kojih je drugookrivljenik osoba nepoznatog državljanstva, a peti i deseti okrivljenik državljani Bosne i Hercegovine dok su preostali okrivljenici državljani Republike Srbije; zbog osnovane sumnje na počinjenje dva kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH. (17. 3. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su prva devetorica okrivljenika u ranim jutarnjim satima 15. studenog 1991. u Kostrićima (općina Majur); tijekom trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne i JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane; po zapovjedi zapovjednika Jedinice milicije za posebne namjene Kalina iz Komogovine, tzv. “Šarenih”, danas pokojnog S. B. zvanog Gadafi da usmrte preostalo civilno stanovništvo navedenog sela, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Osnovano se sumnja da su okrivljenici; a nakon što ih je kao najekstremnije okupio zapovjednikov pomoćnik danas pokojni M. Z.; kao pripadnici navedene Jedinice milicije za posebne namjene pri vojsci tzv. SAO Krajine, zajedno s danas šestoricom pokojnih pripadnika te jedinice, vođeni od danas pokojnog G. M. zvanog Četnik, ušli u selo Kostriće te iz svog osobnog naoružanja otvorili vatru i pucali po civilima. Na opisani su način usmrtili 15 stanovnika tog sela i to: P. B., J. B., M. J., M. K., A. K., J. K., P. B., M. B., K. B., M. J., F. K., M. K. te V. J. i njeno dvoje djece T. J. i D. J., nakon čega su, osnovano se sumnja; s ciljem prikrivanja zločina; zapalili gotovo sve kuće u selu.

Postoji osnovana sumnja da je desetookrivljenik (1965.) neutvrđenog dana polovicom studenog 1991. godine u mjestu Majur; a nakon prethodno opisanog događaja odnosno ratnog zločina; kad se Z. J. koji se ranije sa suprugom i djecom skrivao u Kostrićima i jedini od njih preživio pokolj, predao pripadnicima spomenute jedinice milicije za posebne namjene u mjestu Panjani, te nakon njegovog zarobljavanja, zajedno s još najmanje dvojicom za sada neutvrđenih pripadnika iste jedinice, vezanog Z. J. smjestili u osobno vozilo te ga odvezli do njegove obiteljske kuće u Majuru. Osnovano se sumnja da su po ulasku u kuću zatražili da im pokaže gdje se nalazi navodno skriveno oružje istovremeno ga fizički zlostavljali i razbijali stvari po kući, nakon čega su ga ponovno ukrcali u vozilo i odvezli u pravcu raskrižja Kostajnica-Panjani te ga potom na neutvrđeni način lišili života.

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je prihvatio prijedlog ovog državnog odvjetništva i protiv desetorice okrivljenika odredio istražni zatvor zbog osobite okolnosti koje upućuju da će se okrivljenici boravkom na slobodi kriti i neće biti dostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske kao i postojanja posebno teških okolnosti počinjenja djela (članak 123. stavak 1. toč. 1. i 4. ZKP-a).

Riječ ej o jednom od najgorih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata na okupiranim teritorijama Hrvatske. U Kostrićima su tog 15. studenog 1991. godine ubijeni svi preostali mještani hrvatske nacionalnosti, među kojima i braća Dario i Tomislav Jurić od dvije i četiri godine. S njima je ubijena i njihova majka Vera. Jedini preživjeli bio je Zlatko Jurić, suprug i otac ubijenih, koji tada nije bio u selu, no kada je našao mrtve i krenuo prijaviti zločin, naišao je upravo one koji su pokolj i počinili pa su i njega ubili.

Komentirajte