Naslovnica Sport Ostali sportovi Tradicionalni Aikido u Sisku

Tradicionalni Aikido u Sisku

U Sisku po prvi put djeluje sa radom tradicionalni Aikido – Aikido klub Bokuseki.

Siščani imaju priliku upoznati tradicionalni Aikido (Iwama ryu) kakvog je podučavao osnivač Aikida Morihei Ueshiba. Izuzetno zahtjevnu, ali i djelotvornu i praktičnu borilačku vještinu.

Po čemuje Aikido poseban u odnosu na ostale borilačke vještine i sportove? Aikido je jedina borilačka viještina koja njeguje borbu sa jednim ili više protivnika istodobno – golim rukama (tai jutsu), mačem (katana,buki-waza), štapom i nožem, dakle i obranu i napad. Aikido nije samo čista tehnika,koja je usput rečeno, vrlo složena, nego i umjetnost pokreta. Obuka je dugotrajna, zahtjeva mnogo strpljenja, ali kada se usvoje osnovni principi daljnja nadogradnja je lakša.

 

Iako postoji više škola aikida, sisački entuzijasti krenuli su prakticiranjem izvornog Iwama Ryu aikida (Iwama je mjesto u Japanu, ryu-znači škola) kojeg je osnivač i prvi učitelj (O sensei) Morihei Ueshiba. Iako je bio čovjek izrazito niskog rasta (manje od 160 cm) nikada nije izgubio niti jednu borbu, a susretao se s brojnim sportašima, borcima, šampionima. Njegov aikido temelji se na maču, svi potezi i zahvati proizlaze iz vještine mača pa aikido tako možemo i nazvati vještinom mača.

Mnogi sportaši nakon godina vježbanja i treniranja konačno ispunjenje pronađu u aikidu.

Oni koje zanima tehnika mačevanja, rukovanja nožem, štapom ili pak djelotvorna obrana i napad golim rukama, sve će pronaći u aikidu. Sisački aikido klub je u sastavu Hrvatskog aikido saveza i ima izvrsnu suradnju sa zagrebačkim aikido klubom Izvor (Hombu dojo hrvatska) čiji je osnivač gospodin Ivan Zafranović, nositelj zvanja 5.dan (Aikikai, taijutsu i buki waza) i utemeljitelj Iwama Ryu aikida u Hrvatskoj te jedan od vodećih europskih stručnjaka za ovu borilačku vještinu. Svi zainteresirani mogu se za podrobnije obavijesti javiti na telefon: 091 3071150 (instruktor i Dojo cho Bojan Bopsić).

Komentirajte