Naslovnica Vijesti SMŽ Laburisti o manjku medicinskog osoblja u Domovima za starije i nemoćne

Laburisti o manjku medicinskog osoblja u Domovima za starije i nemoćne

“Česte medijske rasprave o stanju hrvatskog zdravstva te najave nekih novih nadstandarda po strani ostavljaju jedan od ključnih problema bez čijeg rješavanja se ne može očekivati kvalitetan zdravstveni standard. Svima je znana uloga medicinskog osoblja, a napose medicinskih sestara u tom sustavu jer oni su zapravo kralježnica zdravstva. Mi, Laburisti, upozoravamo da je ta kralježnica istrošena i pred pucanjem zbog velikog manjka medicinskog osoblja, kako u zdravstvenim tako i ustanovama socijalne skrbi.”- rečeno je na tiskovnoj konferenciji Laburista u utorak u Topuskom.

Kao takav primjer izrabljivanja medicinskog osoblja istakli su Domove za starije i nemoćne osobe u Sisku i Petrinji, čiji je osnivač i vlasnik Sisačko-moslavačka županija.

“Navedeni domovi imaju znatno manji broj zaposlenog medicinskog osoblja nego što je to predviđeno Pravilnikom o mjerilima za razvrstavanje domova za starije i nemoćne osobe. Tako je u Sisku od Pravilnikom o vrsti i djelatnosti Doma socijalne skrbi predviđenih 19 medicinskih sestara zaposleno njih 9, a od 31 njegovateljice zaposleno ih je 15, dok je u Petrinji od 12 predviđenih medicinskih sestara zaposleno njih 9, a od 26 njegovateljica zaposleno ih je 14. Jednostavnom računicom dolazimo do zapanjujućeg podatka kako nedostaje gotovo dvostruko više medicinskog osoblja, odnosno kako jedna osoba odrađuje posao za dvoje. Iako pružaju i više od svog maksimuma, očito je kako se medicinsko osoblje, ni uz najbolju volju i izniman trud ne stigne posvetiti svakom korisniku onako kako bi trebalo, odnosno kako je i propisano.
Iako su ravnatelji Domova za starije i nemoćne u više navrata tražili zapošljavanje prijeko potrebnih medicinskih sestara i njegovateljica, poražavajuća je činjenica kako je Sisačko-moslavačka županija svaki put  odbila njihove zahtjeve. ” – ističu Sisačko-moslavački Laburisti koji apeliraju na poštivanje propisanih standarda te pozivaju župana na žurno rješavanje ovog problema kao prioriteta u komunikaciji s resornim ministarstvom, u svrhu osiguravanja normalnih uvjeta za rad medicinskog osoblja.

“Upravo na pitanju osiguravanja dostojanstvenih uvjeta rada za sve koji od svog rada žive, kao i kvalitetnu skrb za starije i nemoćne, vidimo temelj za sretnu budućnost hrvatske države i njenih građana.” – zaključuju Laburisti.

Komentirajte