Naslovnica Vijesti SMŽ Javni uvid i rasprava o odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Javni uvid i rasprava o odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Izgradnja odlagališta nukelarnog otpada na Trgovskoj gori, pokraj Dvora na Uni, ponovno je aktualizirano.  Od srijede, 17. veljače, pa do 18. ožujka bit će na javnom uvidu Strateška studija utjecaja na okoliš i nacrt prijedloga Nacionalnog programa provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog otpada. Glavni je predmet Studije izgradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji vojnog skladišta Čerkezovac u općini Dvor na Uni.

Ova dva dokumenta moći će se pogledati u prostorijama Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost radnim danom od 10 do 13 sati te u vijećnici Općine Dvor radnim danom od 10 do 14 sati. Javna izlaganja su 23. veljače na Fakultetu elektronike i računarstva u Zagrebu te 3. i 4. ožujka u kino dvorani Narodnog sveučilišta u Dvoru.

Mještani Pounja spremaju se za te javne rasprave.

“Mi aktivisti udružili smo se s aktivistima iz BiH jer je loakcija na nekoliko kilometara od bosanske granice. Nažalost, nitko Bosnu nije ni pitao za službeno mišljenje. Okupili smo profesore iz Hrvatske i oba bosanska entiteta s kojima ćemo se boriti protiv gradnje odlagališta. Time se ovom području ubija perspektiva jer je psihološki učinak Odlagališta na javnost preveliki u negativnom smislu. Tko bi došao na odmor u netaknutu prirodu u kojem se nalazi odlagalište nukelarnog otpada? Pa normalno da nitko, a osim te prirode i mogućnosti odmora i turizma Pounje ništa drugo ni nema jer je devastirano u gospodarskom smislu.” – kazuje za Večernji list aktivist Daniel Pavlić.

Ovih dana na društvenim mrežama krenula je mobilizacija protiv namjere Dražavnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, za koju aktivisti i vlast smatarju kako neće poštovati mišljenje građana čime se krše međunarodne konvencije.

“Sva Vijeća mjesnih odbora na području Općine Dvor kao i samo Općinsko vijeće jasno se izrazilo protiv gradnje Odlagališta nuklearnog otpada na prostoru Općine. No, i dalje se nastavlja procedura njegove gradnje. Nažalost, ni u jednom aktu ni u zakonu ne piše da treba biti uvaženo mišljenje građana i jedinice lokalne samouprave u tom postupku. Ne želim prejudicirati, ali proces se očito nastavlja i nakon jasnog odgovora NE od strane građana Dvora” – kazuje načelnik Dvora Nikola Arbutina.

Uglavnom, u Facebook grupu STOP deponiji radioaktivnogotpada na Trgovskoj gori u nepunih mjesec dana uključilo se više od 600 članova, a aktivisti su spremni za javnu raspravu u kojoj će nastojati dokazati da gradnja odlagališta na području Trgovske gore ima puno više negativnih, od pozitivnih značajki za tamošnje stanovnike i susjede Dvora na Uni. Svoje će mišljenje već izreći 23. veljače na javnoj raspravi u Zagrebu.

Komentirajte