Naslovnica Vijesti Kultura Fašnik u Osnovnoj školi Katarina Zrinska

Fašnik u Osnovnoj školi Katarina Zrinska

Ovo je priča o fašniku iz Osnovne škole Katarina Zrinska Mečenčani koji su udruženim snagama održali učenici i djelatnici predmetne nastave Danom izbora.

Peto godišnje doba  – doba maškara i karnevala zavladalo je i u našem Kraljevstvu Mečenčanskom.

Princeza karnevala preuzela je vlast ranom zorom i od tada joj se gubi svaki trag. Sumnja se da ju je otela razuzdana banda (pitomih) kaubojki koja je opljačkala kraljevsku blagajnu i razbježala se u nepoznatom smjeru.

Dok se odvijala istraga i potraga za počiniteljima, Kraljevstvo je radilo punom parom. Podanici su bili podijeljeni u 6 radionica.
Dvorska kuhinja je pripremala najfinije delicije (fritule) za najistančanija nepca.

Krojačko – obrtnička radionica izrađivala je Princa karnevala (koji je na kraju dana trebao ostati bez glave, ali je u zadnji čas pomilovan) te je pripremala kilometarsku dokumentaciju optužnice.

Kraljevska glazba bila je zadužena za osmišljavanje najmilozvučnijih nota kojima su nastojali ishoditi milost strašnih kaubojki.

Literarno  – lirska skupina upregnula je mozgove te u stihove opjevala pedagošku mjeru opomene za sve podanike i dvorjane neprimjernog ponašanja i lošeg vladanja.
Kraljevski slikari švicarskom su preciznošću izrađivali prave pravcate portrete vele(la)važnih (m)učitelja i ostalih dvorjana.
Kreativno – etnološka radionica bavila se pitanjem : „Maskirati se ili se ne maskirati?“ te mnogim drugim pitanjima od nacionalne važnosti.

Naposljetku, održan je kraljevski (masken)bal s ljepoticama, ljepotanima i zvjerima svih vrsta i podvrsta. Zabava, pjesma, ples i smijeh omekšali su srca kaubojki koje su vratile ukradeno, pridružile se slavlju te omogućile da svi žive sretno do kraja života.

TEKST I FOTO: OŠ Katarina Zrinski Mečenčani

Komentirajte