Naslovnica Vijesti SMŽ 5,3 milijuna kuna za županijske zdravstvene ustanove

5,3 milijuna kuna za županijske zdravstvene ustanove

Osam zdravstvenih ustanova s područja Sisačko-moslavačke županije ove će godine iz proračuna Sisačko-moslavačke županije dobiti nešto više od 5,3 milijuna kuna namijenjenih za projekte i programe koji se ne financiraju iz sredstava HZZO-a.  Sporazume o financiranju javnih potreba u zdravstvu za 2016. godinu potpisao je s predstavnicima osam zdravstvenih ustanova s područja Sisačko-moslavačke županije župan Ivo Žinić.

Tako će, primjerice, županijski Zavod za javno zdravstvo dobiti 895.000 kuna za zaštitu stanovnika od zaraznih bolesti i programe poput ranog otkrivanja raka dojke. Lječilište Topusko dobit će 70.000 kuna za logopedski tretman djece, Dom zdravlja Sisak 945.000 kuna za, između ostalog, i rad laboratorija u Dvoru te ginekološke i pedijatrijske ambulante u tom mjestu dok će Dom zdravlja u Kutini dobiti 562.000 kuna za Centar za djecu i majke koji se nalazi u njihovim prsotorijama. Dom zdravlja Petrinja svojih će 481.000 kuna ove godine utrošiti i na rad laboratorija u Glini i Topuskom. Svojih 645.000 kuna sisačka bolnica usmjerit će ka nabavci novih uređaja, a 240.000 kuna Neuropsihijatrijskoj bonlnici Popovača daje se za psihosocijalnu terapiju branitelja i njihovih obitelji.

Najviše novca, 1,480 milijuna kuna, ove će godine dobiti Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije.

“Najveći dio novca ići će na financiranje dežurstava u Hrvatskoj Kostajnici, Dvoru, Topuskom, Kutini i Novskoj. Mi pokrivamo drugu po veličini županiju u Hrvatskoj gdje su neka mjesta i 50 kilometara udaljena od bolnice. Tamošnje stanovništvo mora u blizini imati ekipu hitne pomoći s liječnikom i to financiramo iz ovih sredstava. Čudi me samo što i HZZO to nije stavio u redovno financiranje našeg rada” – rekao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu SMŽ dr. Tomislav Fabijanić.

Komentirajte