Naslovnica Vijesti Sisak Na sudu svjedočili bivša županica i Jasmina Jovev

Na sudu svjedočili bivša županica i Jasmina Jovev

“Savjetnike sam ja sama izabrala. Za njihov odabir nisu postojali nikakvi propisani kriteriji, već sam ih ja birala vodeći računa o tome da poznaju problematiku iz djelokruga rada svog Savjeta, a temeljem njihova dotadašnjeg rada na terenu” – rekla je u četvrtak, na Općinskom sudu u Sisku, bivša županica Marina Lovrić Merzel, a prenosi Večernji list.

Svjedočila je bivša županica  u spojenom postupku u kojem 12 bivših njenih savjetnika od Županije traži po 40.000 kuna neisplaćenih naknada za rad u Savjetu županice, u vrijeme dok je bivša županica bila u pritvoru. Istodobno se vodi i postupak u kojem Županija protutužbom od njih traži povrat oko 4 milijuna kuna isplaćenih naknada od 2009. do ožujka 2014. Županija smatra kako savjetnici za svoje naknade nisu ništa konkretnoga radili.

Velika većina tih savjetnika bili su ujedno i vijećnici Županisjke skupštine, a često strukom i prethodnim radom potpuno nevezani za područja Savjeta u koja su izabrani, pa USKOK u svojoj otpužnici protiv Marine Lovrić Merzel smatra kako je njihova naknada od 5.000 kuna mjesečno bio samo način županičine kontrole većine u Skupštini. Ona je u svom svjedočenju jučer u Sisku to demantirala, istaknuvši kako su se savjetnici redovno sastajali te kako postoji i odluka Ustavnog suda koja joj daje pravo da formira savjetodavna tijela.

Svjedočila je i Jasmina Jovev, bivša voditeljica poslova županice i koja je svojim iskazom pokrenula događaje koji su doveli do pada i uhićenja županice.

Ona je potvrdila kako je 2012. dobila nalog da sastavi Izvješća o radu dvaju Savjeta, za potrebe Državne revizije, u koje je unijela i izmišljenje podatke o radu savjetnika. Dodala je i kako su savjetnici često bili nazočni samo na protokolarnim događanjima te da nije pronašla zapisnike s nikakvih sjednica tih Savjeta, ako su se uopće i održavale.

Sutkinja Sanda Navara Sladović najavila je objavu presude u tužbi i protutužbi za 18. ožujka.

(Večernji list)

Komentirajte