6 C
Sisak
Srijeda, 27 listopada, 2021

Operativna akcija “Mir i dobro”

- Marketing-spot_imgspot_img

Kao i proteklih godina, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana tradicionalno se provodi operativna akcija „Mir i dobro“, koju će Policijska uprava sisačko-moslavačka na svom području provoditi od 15. prosinca 2015. do 8. siječnja 2016. godine.
Ova operativna akcija provodi se radi ostvarivanja dobrog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti u predblagdansko i blagdansko vrijeme, sprječavanja nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava te sprječavanja stradavanja osoba i nastanka štete na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.
Stoga, prije samih božićnih i novogodišnjih blagdana, podsjećamo na opasnosti zlouporabe oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, koji su nažalost neizostavan dio pretprazničkog raspoloženja te apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na uporabu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebno improvizirajućih sredstava kućne izrade, te da na taj način spriječe eventualne tragične posljedice.
Podaci prošlogodišnje akcije „Mir i dobro“
Tijekom prošlogodišnje provedbe ove operativne akcije u razdoblju od 15. prosinca 2014. do 8. siječnja 2015. godine, oduzeta su 24 komada oružja, 7033 komada raznog streljiva, 1,4 kilogram eksploziva, 5 komada eksplozivnih sredstava i 40 komada pirotehničke galanterije
Zbog nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava ukupno je utvrđeno deset prekršaja, za što je prijavljeno deset osoba. Evidentirano je i pet kaznenih djela iz ove domene, za što su protiv pet osoba podnesene kaznene prijave.
Zbog nezakonite uporabe pirotehničke galanterije tijekom provođenja ove akcije utvrđen je jedan prekršaj počinjen od strane jedne punoljetne osobe.
Zabilježeno je stradavanje, odnosno ozljeđivanje četiri osobe. Teške tjelesne ozljede zadobilo je jedno dijete i dvije punoljetne osobe, dok je lakše ozlijeđena jedna punoljetna osoba.
Zakonska regulativa o vrstama te prodaji i uporabi pirotehničkih sredstava
Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva dijele se na osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva razreda I i pirotehnička sredstava razreda II i III.
– Pirotehnička sredstva razreda I čine pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke i koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatromete namijenjena za uporabu unutar stambenih zgrada. Promet ovim sredstvima u veleprodaji je zabranjen bez odobrenja MUP-a;
– Pirotehnička sredstva razreda II čine pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima;
– Pirotehnička sredstva razreda III čine pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik, koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.
Za pretpostaviti je kako će u predstojećem razdoblju veliki broj građana nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava sredstava čija uporaba nije dozvoljena, te građane želimo podsjetiti na zakonske odredbe sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, koje se odnose na prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava:
1. pirotehnička sredstva I razreda mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima osobama starijim od 14 godina
2. pirotehnička sredstva II i III razreda, T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina
3. uporaba pirotehničkih sredstava razreda II i III zabranjena je u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba i to u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva
Navedeni se Zakon najčešće krši u smislu prodaje pirotehničkih sredstava razreda II i III izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva u nedozvoljenom razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca koriste u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, za koje je prekršaje propisana novčana kazna u iznosu od 1000 do 5000 kuna.
Operativno djelovanje policije u vrijeme akcije „Mir i dobro“
Policijski službenici će na području cijele Policijske uprave sisačko-moslavačke, naročito u blagdanskom razdoblju tijekom prosinca, pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava te će nadzirati sva prodajna mjesta na području Županije sisačko-moslavačke. Ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja pirotehničkih sredstva za zabavu obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima, sredstva će oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe nadležnom prekršajnom sudu biti će podnesen optužni prijedlog.
U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.
U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, ali i podizanja opće sigurnosti naših građana, policijski će službenici kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini Županije, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova, a sve kako bi se građane upozorilo na opasnosti od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, naročito od improviziranih sredstava kućne izrade.
Apel policije !
S obzirom da najviše opasnosti građanima prijeti na mjestima većeg okupljanja, pozivamo na suradnju u provedbi akcije „Mir i dobro“ te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca mirnoj i svečanoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana.
Kako u predstojećem blagdanskom razdoblju protiv naših građana ne bi morali poduzimati represivne mjere, građane savjetujemo:
Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite.
Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive, zbog čega poučite djecu o mogućim posljedicama nepravilnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.
Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima.
Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih. Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju.
Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drugačije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

Ujedno podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku kampanja „Manje oružja-manje tragedija“kojom je sukladno odredbama Zakona o oružju građanima omogućeno da posjedovanje nedozvoljenog oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava mogu prijaviti ovoj Policijskoj upravi ili najbližoj policijskoj postaji, te ih predati bez opasnosti da će protiv njih biti pokrenut kazneni ili prekršajni postupak.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti