8.7 C
Sisak
Srijeda, 20 listopada, 2021

TURUDIĆ ODBIO NAGODBU ŽUŽIĆA I USKOKA ZBOG PODMIĆIVANJA MERZEL Obrana zatražila novog suca

- Marketing-spot_imgspot_img

ZAGREB – Sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić u utorak je odbio na pripremnom ročištu prihvatiti nagodbu između Uskoka i poduzetnika Željka Žužića, koji je priznao da je suosumnjičenoj bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel dao sto tisuća eura mita.
Komentirajući odluku suca Turudića, Žužićev odvjetnik Davorin Budin izjavio je Hini da njihov sporazum s Uskokom šalje generalnu poruku da se prijavljuju koruptivna kaznena djela.

“Sud, međutim, ima potpuno suprotan stav o tome i s obzirom da držimo da je takva odluka suda posljedica osobnih animoziteta, a ne profesionalnog stava, predložili smo izuzeće suca Turudića u daljnjem radu u ovom prdmetu”, rekao je Budin.

Žužić se nakon priznanja da je Marini Lovrić Merzel dao sto tisuća eura mita nagodio s Uskokom na kaznu od jedne godine uvjetno, uz rok kušnje od pet godina.

Turudić je nakon pripremnog ročišta izjavio novinarima kako nagodba nije postignuta prema načelu pravednosti, da nije srazmjerna djelu te ne bi poslala poruku da se korupcija ne isplati. Upitan kakvi su to osobni razlozi o kojima je govorio odvjetnik, sudac je rekao da su to insinuacije.

Neslužbeno se doznaje kako u Uskoku smatraju da je Turudićeva odluka nezakonita.

Optužnica protiv Lovrić Merzel potvrđena je 12. studenoga. Uskok ju tereti da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za niz nezakonitosti – od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave.

Lovrić Mrzel, kao i njena obrana, u više su navrata isticali da je riječ o političkom progonu.

Uz tu bivšu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja lani u travnju provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru, te poduzetnika Željka Žužića, Uskok je optužio i ostale akteri te korupcijske priče – predsjednika Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvija Kobešćaka, Bernarda Popeca koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, njezinog nećaka Dalibora Rožankovića i voditelja u Hrvatskim šumama Zvonka Rožića.

I dok je Uskok uvjeren da protiv Lovrić Merzel ima ‘čist slučaj’, ona tvrdi kako će na sudu dokazati da je sve radila po zakonu i u skladu sa svojim ovlastima.

(jutarnji.hr)

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti