Naslovnica Vijesti Sisak Ovi dokumenti pokazuju kako se kršio zakon kod projekta dvorane na sisačkoj...

Ovi dokumenti pokazuju kako se kršio zakon kod projekta dvorane na sisačkoj zaobilaznici

Dodatni radovi i vantroškovnička plaćanja najpoznatiji su načini izigravanja pravila javne nabave. Na taj način najjeftiniji ponuđač postane ipak, u konačnici, skuplji od drugih ponuda, zbog „objektivnih“ okolnosti. No, kada vantroškovnički radovi narastu na gotovo 100 milijuna kuna – onda ipak ne treba čuditi kad se u taj postupak javne nabave uključi Državno odvjetništvo, piše Fairpress.

Takav je slučaj s nikad dovršenom sportskom dvoranom čiju je gradnju, putem modificiranog operativnog leasinga, sa Epsilon građenjem d.o.o., tvrtkom u vlasništvu Hypo banke, 2008. ugovorio Grad Sisak.

Zbog tog ugovora početkom rujna 2015. otvorena je istraga protiv tadašnjeg HDZ-ova gradonačelnika Dinka Pintarića zbog sumnje da je, kao službena osoba grada, 15. veljače 2008. potpisao ugovor  o osnivanju i zakupu na pravu građenja za projektno financiranje športske dvorane nove škole u Sisku  i time gradski proračun oštetio za gotovo 97 milijuna kuna, koliko je potrošeno mimo projekta i originalnog troškovnika.

A i cijeli postupak te javne nabave do gradonačelnikova potpisa Ugovora nije slutio na dobro.

Grad Sisak je 2007. godine konačno, nakon mnogo godina priče i planiranja, odlučio krenuti u gradnju nove sportske dvorane.

Ispočetka je zauzet stav da se dvorana gradi putem javnog privatnog partnerstva, no 29. listopada 2007. tadašnje Gradsko poglavarstvo odlučilo je naglo napustiti tu ideju i dvoranu graditi putem opcije leasinga.

Dokumenti do kojih je došao Fairpress ukazuju da je Hypo leasing Kroatien dao ključni poticaj odluci Gradskog poglavarstva da se nova dvorana, kojoj će cijena u konačnici narasti šest puta više od prvotno planirane, gradi upravo modificiranim leasingom.

Naime, u Grad Sisak je 16. listopada 2007. godine stigla inicijalna ponuda Hypo leasing Kroatien za gradnju tri projekta u Sisku: dječjeg vrtića na Zelenom brijegu, školske sportske dvorane u Budaševu te sportske dvorane na zaobilaznici. Nakon 13 dana od te ponude Grad mijenja mišljenje o dvorani  i s javno privatnog partnerstva prelazi na leasing.

Tadašnji presjednik Uprave Hypo leasing Kroatien je zanimljiva ličnost – Drago Vidaković, ključni svjedok na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, koji je posvjedočio 2011. godine kako je u siječnju 1995. godine vidio da bivši premijer uzima kovertu od tadašnjeg direktora austrijske Hypo banke Wolfganga Kulterera. Otprilike u vrijeme svjedočenja i protiv Vidakovića je pokrenuta istraga da je oštetio tvrtku za 18,5 milijuna u jednom drugome slučaju, a zaradio je kasnije i optužnicu za primanje mita. U ljeto 2012.  u dvorište njegove vile na Markuševcu bačena je i bomba.

Drago Vidaković je Siščanin, poznat 80-ih i početkom 90-ih po svojim glazbenim nastupima, a rijetko tko nije bio iznenađen kada se, nedugo nakon odlaska iz Siska, Vidaković uspeo na tako moćnu funkciju čelnika Uprave Hypo leasinga u Hrvatskoj.

Dakle, inicijalna ponuda Hypo leasinga u Grad stiže 16. listopada 2007. godine, Gradsko poglavarstvo već 29. listopada donosi odluku o gradnji sportske dvorane uz opciju leasinga, a tada kreće brzinska priprema javne nabave za taj projekt koji nikad neće biti dovršen, a imat će, po svemu sudeći, sudski epilog.

Na 70. sjednici Gradskog poglavarstva održanoj 14. studenoga 2007. godine s početkom u 10 sati donesena je Odluka o osnivanju Stručnog povjerenstva za pripremu i provedbu postupka nabave usluge zakupa na pravu građenja za projektno financiranje dvorane. U Stručno povjerenstvo imenuju se za voditelja Veljko Novak iz tadašnjeg HSP-a te za članove Željko Jajčinović iz HDZ-a i Gordana Sedmak-Jednačak iz stručne službe Grada za nabavu.

Prema članku 8. spomenute Odluke o formiranju Povjerenstva planirana vrijednost nabave iznosi  75 milijuna kuna (bez PDV-a).

Istoga dana, već u 12 sati, Povjerenstvo održava i svoju prvu sjednicu na kojoj je utvrđen tekst javnog nadmetanja za „usluge zakupa na pravu građenja za projektno financiranje Športske dvorane“.

Zaključeno je da se nadmetanje objavi u Narodnim novinama već  19. studenog 2007. godine i da se kao rok za dostavu ponuda odredi  5. prosinca 2007.

Iako je Zakon o javnoj nabavi predviđao rok od 36 dana za dostavu ponuda,  iz nepoznatih razloga Povjerenstvo je gradnju sportske dvorane, za koju je lokacija određena još 2003. godine, proglasilo žurnim i koristilo zakonsku mogućnost o skraćivanju roka za dostavu ponuda na minimalnih 15 dana.

Uvjeti natječaja bili su sljedeći:  Investitor svojim novcem gradi dvoranu, putem prava građenja na gradskom zemljištu, nakon izgradnje dvoranu daje Gradu Sisku ili nekoj gradskoj tvrtki u zakup, a zakupnina se plaća 15 godina u 180  mjesečnih rata. Nakon isteka zakupa preostaje Gradu mogućnost otkupa dvorane za 40 posto njene vrijednosti. Ponuda mora sadržavati i cijenu gradnje i osnovu za zakup kao i otkupnu vrijednost.

Riječ je dakle o jednoj opciji operativnog leasinga.

Obzirom je riječ o kompleksnom projektu, jedinstvenom do tada u Hrvatskoj, čudi korištenje zakonski minimalnog roka za dostavu ponuda od 15 dana, no obzirom na inicijalnu ponudu Hypo leasinga Kroatien koja je u grad stigla mjesec dana  prije objave javnog nadmetanja očito je natječaj ipak dobro pripremljen jer se na njega javljaju dvije tvrtke – ali obje u vlasništvu Hypo banke.

Jedna je tvrtka Epsilon građenje čiji je osnivač bio Alpe-Adria poslovodstvo, a predsjednik Uprave Epsilona bio je Drago Vidaković. Druga tvrtka koja je sudjelovala je Jadran jahte d.o.o. čiji je osnivač Hypo leasing Kroatien, a čelnik Uprave Hypo leasing Kroatien je  bio – Drago Vidaković.

S dvije ponude ispunjen je zakonski zahtjev o potrebi prispjeća najmanje dvije valjane ponude.

U to vrijeme prokuristi Epsilona su Tomislav Topić i Gabrijel Cvitković, a u Jadran jahtama direktor je Tomislav Topić, a prokurist Gabrijel Cvitković.

Posao će dobiti, kao najpovoljniji ponuđač, tvrtka Epsilon građenje koja je osnovana 9. studenog 2007. godine, deset dana prije objave javnog nadmetanja.

Jadran jahte nude 132,6 milijuna kuna, a posao dobija Epsilon građenje  iako je njihova ponuda iznosila 129,1 milijun kuna (bez PDV-a) , dakle skoro duplo više od planirane vrijednosti nabave od 75 milijuna kuna.

Iako je tada vrijedeći Zakon o javnoj nabavi u svom članku 64. izrijekom utvrdio da se javno nadmetanje poništava „ ako je cijena najpovoljnije ponude veća od planiranih ili osiguranih sredstava za nabavu“ natječaj Stručno povjerenstvo nije poništilo. Gradsko poglavarstvo 28. prosinca 2007. godine mijenja Odluku o osnivanju Stručnog povjerenstva  od 14. studenog i to tako da se članak 8. „planirana vrijednost nabavi iznosi 75 milijuna kuna (bez PDV-a)“ mijenja u „planirana vrijednost nabave iznosi 129,5 milijuna kuna (bez PDV-a)“.

Stručno povjerenstvo, dakle, svjesno je prekršilo Zakon o javnoj nabavi a Gradsko poglavarstvo to ignoriralo i poslalo Gradskom vijeću odluku na izglasavanje.

Fairpress je dobio na uvid i obje ponude iz kojih su vidljiva daljnja kršenja Zakona kao i samih odredbi provedenog javnog nadmetanja.  Jasno je i da su obje ponude stigle iz istog izvora.

Svi dokumenti u obje ponude isti su dan, 4. prosinca 2007., dan prije isteka roka, ovjereni  kod istog javnog bilježnika u Zagrebu – Zorke Čavajde. Troškovnik na objema ponudama pisan je istim rukopisom, sa samo šest stavaka, dok je na kraju obje ponude rukom napisana gotovo identična napomena „ponuda je rađena bez projektne dokumentacije i moguće su promjene cijena u slučaju razlike prema projektu i drugih okolnosti“.

Upravo će razlike u projektu dovesti do neplanirano utrošenih gotovo 100 milijuna kuna, zbog kojih je pokrenuta istraga protiv Dinka Pintarića.

Iako su rukom dopisali kako je ponuda rađena bez projektne dokumentacije troškovnici su navedeni u lipu. Pa tako Epsilon građenje piše, primjerice,  da je vrijednost građevinsko obrtničkih radova 52.509.975,50 kuna, a elektroinstalacija 6.100.130,87 kuna. Jadran jahte za vrijednost građevinsko obrtničkih radova navode 54.441.663,74 kune, a za elektroinstalacije 6.377.409,32 kune. Dakle, prilično precizni podaci iako se radilo bez projektne dokumentacije.

Također u troškovniku obje ponude stoje i nepredviđeni radovi u iznosu od 10 posto što u slučaju Epsilon građenja iznosi 7.323,751,42 kune.

Obzirom na istoga vlasnika ne čudi što se Jadran jahte, prilikom otvaranja ponuda, nisu žalile na činjenicu da je u ponudu Epsilona očito naknadno umetnuta potvrda Porezne uprave da tvrtka nema dugova prema državi. To se vidjelo i po ručno izmijenjenoj numeraciji stranica u ponudi jer ta stranica iz ponude nije uopće numerirana.

U članku 49. tadašnjeg Zakona o javnoj nabavi stoji „Ponuda se uvezuje u cjelinu s označenim rednim brojem stranica. Oznaka sadrži ukupan broj stranice u ponudi kroz redni broj stranice.“.

U slučaju ponude Epsilon građenja ta je odredba Zakona prekršena jer dvije stranice nisu brojčano označene među kojima i potvrda o poreznom dugu koja je izdana na dan otvorenja ponuda  5. prosinca 2007. u Poreznoj upravi Trnje.

Javno otvaranje ponuda bilo je 5. prosinca u 11 sati, a prema prijemnom žigu vidljivo je kako je ponuda Epsilon građenja u Grad Sisak zaprimljena istog dana u 10 sati.

Dva dana kasnije, 7. prosinca, Povjerenstvo za provedbu nabave jednoglasno predlaže da se prihvati ponuda Epsilon građenja.

Povjerenstvu nisu bila bitna kršenja zakona o javnoj nabavi vezana uz numeraciju stranica i ponude gotovo dvostruko veće od procjenjene vrijednosti.

Ubrzo Gradsko vijeće potvrđuje Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača , tj. Epsilon građenje, a ugovor s tom tvrtkom 15. veljače 2008. godine potpisuje gradonačelnik Dinko Pintarić.

Potpisanim ugovorom Epsilon građenje obvezao se vlastitim sredstvima na zemljištu u vlasništvu grada, u roku od 18 mjeseci od izdavanja građevinske dozvole na njegovo ime, izgraditi sportsku dvoranu prema prihvaćenoj ponudi za iznos od 129,189.369,60 kuna bez PDV-a, koja će biti njegovo vlasništvo i koju će nakon izgradnje dati gradu ili trgovačkom društvu u njegovom stopostotnom vlasništvu u zakup na rok od 15 godina, uz mjesečne zakupnine u iznosu od 717.719,00 kuna bez PDV-a, te po proteku zakupa ponuditi građevinu na otkup uz otkupnu cijenu od 40 posto vrijednosti dvorane.

U konačnici, to predstavlja cijenu koštanja sportske dvorane u ukupnom iznosu od 161,413.875,90 kuna bez PDV-a.

Sedam i pol godina nakon potpisa ugovora dvorana nije gotova, a gradonačelnik se zbog njega našao pod istragom Županijskog državnog odvjetništva. Ali ne zbog očitih nepravilnosti prilikom same provedbe javnog nadmetanja. Problem je, naime,  što je ugovoreni iznos potrošen  na pripremne i nepredviđene radove.

Županijsko državno odvjetništvo u svojim je izvidima došlo do osnovane sumnje da je Dinko Pintarić oštetio grad za 96,829.756,63 kuna koliko su iznosili spomenuti vantroškovnički i  pripremni radovi.

Iz priopćenja Županijskog državnog odvjetništva o provođenju  istrage protiv bivšeg gradonačelnika Siska Dinka Pintarića, objavljeno 1. rujna 2015. godine.

„Osnovano se sumnja da je gradonačelnik znao da je izgradnja sportske dvorane te škole planirana na lokaciji na kojoj je ranije bilo gradsko odlagalište otpada koje se prije početka gradnje mora odvesti te da nije odvezen i da troškovnik i projektna dokumentacija za izgradnju škole i sportske dvorane ne obuhvaćaju odvoz otpada i projekt pilotiranja, kao i da ponude za izbor investitora radova su rađene na temelju takvog manjkavog troškovnika te da ponuđena cijena izgradnje dvorane nije obuhvaćala te radove i da nije napravljen investicijski projekt sa financijskom analizom isplativosti ovog projekta niti financijska analiza je li grad bio u mogućnosti iz planiranih prihoda podmirivati obveze iz ovog projekta. …

Okrivljenik je, osnovano se sumnja, znao da dvorana za ugovoreni iznos novca neće moći biti izgrađena jer ugovoreni iznos nije obuhvaćao nužne pripremne radove. Nakon što je izvođač radova, trgovačko društvo iz Zagreba, započeo s radovima čišćenja terena na parceli i izvijestio da se na njoj nalaze velike količine komunalnog otpada; a da projektnom dokumentacijom niti sklopljenim ugovorom nisu predviđeni pripremni radovi odvoza otpada i poboljšanja temeljnog tla; osnovano se sumnja da je okrivljenik, znajući da će ti pripremni radovi značajno poskupjeti projekt izgradnje sportske dvorane (za to u proračunu grada Siska nisu osigurana sredstva) i da je u obvezi raspisati javni natječaj za to, najprije 12. kolovoza 2008. investitoru (društvo iz Zagreba) putem punomoćnika dao suglasnost da odveze otpad sa parcele na kojoj je planirano građenje kao zamjenske umjesto ugovorenih radova na izgradnji dvorane.

Nakon što je investitor dobio suglasnost grada za izvođenje ostalih zamjenskih radova i temeljem te suglasnosti financirao izvođenje pripremnih radova kao zamjenskih i samo dijela ugovorenih radova na izgradnji sportske dvorane potrošio cjelokupni ugovoreni iznos; a grad nije platio niti imao od kuda platiti izvođenje tih zamjenskih pripremih radova; daljnji radovi na izgradnji dvorane su obustavljeni te je i ostala nedovršena a društvo iz Zagreba je raskinulo ugovor.“

No, pokušao je prije odustanka bivši gradonačelnik nastaviti projekt.

Kad je postalo jasno da je prvotni ugovoreni iznos za dvoranu potrošen na nepredviđene radove, iako je svatko znao da je riječ o lokaciji na kojoj je nekoć bilo odlagalište otpada, predložio je Dinko Pintarić Gradskom vijeću drugu fazu radova na dvorani  tešku 225 milijuna kuna + PDV. Gradsko vijeće to prihvaća, natječaj za 2. fazu gradnje dvorane je raspisan, no na njega se javlja samo Hypo banka, i to s drugačijom ponudom od uvjeta iz javnog natječaja. Grad savjet traži od Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave koja ne odobrava sklapanje ugovora.

Da je to prošlo, u konačnici bi, sa otkupom,  dvorana koštala 471 milijun kuna.

Od toga dana traži se pavno rješenje za novonastale odnose s Hypo bankom kojoj nije plaćeno ništa.

Zanimljivo je i kako je Integrity observers pokazao da je bivša gradska vlast s gradonačelnikom Dinkom Pintarićem na čelu samo dva mjeseca prije lokalnih izbora, u travnju 2013., sklopila ugovor s odvjetnikom Igorom Svilarom iz Zagreba za Usluge pravnih savjeta i zastupanja u vezi Ugovora o osnivanju i zakupu na pravu građenja za projektno financiranje športske dvorane nove Obrtničke škole u Sisku.

Ugovor je sklopljen direktnom pgoodbom i iznosio je 90.000 kuna + PDV.

Ono što je zanimljivo je činjenica kako je od svih odvjetnika u Hrvatskoj Grad Sisak direktnom pogodbom odabrao upravo odvjetnika koji je s Dragom Vidakovićem bio jedan od vlasnika tvrtke Autor d.o.o. koja je pak većinski vlasnik Croatia Recordsa.

Isti odvjetnik i danas zastupa Grad Sisak u ovom projektu. Novi ugovor sklopljen je 10. studenoga 2015. godine.

Dinko Pintarić ne želi komentirati danas ovaj slučaj, obzirom je u tijeku istraga. Ranije je gradnju dvorane na ovaj način ocijenjivao kao financijski najpovoljniju.

Komentirajte