8.7 C
Sisak
Srijeda, 20 listopada, 2021

HSLS: Je li Sisak žrtvovani grad?

- Marketing-spot_imgspot_img

“Čini se da je Sisak žrtvovani grad jer nema drugih riječi kako opisati situaciju u kojoj se nalaze radnici ABS-a, Rafinerije Sisak, Metalinga, Siscije i drugih proizvodnih firmi u ovom gradu” – rekao je u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji Miljenko Žamarija, predsjednik sisačkog HSLS-a. Dali su liberali potporu radnicima, ali i pozvali Vladu da javno obznane koji su državni planovi za Sisak i što Siščani mogu očekivati u budućem periodu.

“Moraju reći što je država spremna učiniti za Sisak. I gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je rekla kako je u svakodnevnoj komunikaciji s ministrima pa očekujemo brzu reakciju” – rekao je Žamarija, zatraživši i hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća koje će raspravljati o trenutačnom gospodarskom stanju u Sisku i stvaranju radnih mjesta.

“Mislili smo u jednom trenutku da će pokretanjem investicija HŽ-a i Hrvatskih cesta započeti revitalizacija Siska, no nada Siščana nije dugo trajala nego je splasnula gledajući željeznički kolodvor kako zarasta u korov, nedovršenu Zagrebačku cestu i potpuni  izostanak nade da ćemo imati novi most na odri i Kupi u skoro doba. odgovornost gradske vlasti vidimo u činjenici da se enormnim zaduživanjem žele prikazati kao vlast koja investira u standard Siščana, no neće reći koliko će nas to zaduženje koštati u budućnosti i hoćemo li imati dovoljne prihode za servisiranje obaveza pošto su svi krediti na poček od nekoliko godina. Izvorni prihodi Gradskog proračuna se smanjuju, dok se povećavaju troškovi s potpuno neizvjesnim epilogom.” – rekao je Žamarija.

HSLS je upozorio i na projekt koji promoviraju Sisak projekti, a koji po njima govori da se Grad odrekao proizvodnje čelika.

“Sisak projekti promoviraju Drvno-tehnološki centar inovacija s ciljem preobrazbe Siska u centar inovativne drvne industrije koja bi proizvodila drvne proizvode s visoko dodanom vrijednošću. Vrijednost projekta je procijenjena na 140 milijuna kuna što su impozantna sredstva. Drvna industrija nije tradicija Siska  i mislimo da to nije opcija. Kad bismo tih 140 milijuna kuna ponudili malim sisačkim firmama i obrtima, sigurni smo da bi te iste firme u vrlo kratkom vremenu zaposlile nekoliko tisuća ljudi” – rekao je Žamarija.

Drvno tehnološki centar “Sisak projekti planiraju” financirati iz europskih fondova.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti