Naslovnica Vijesti Kultura Izložba „Telefon – čudo Novoga vijeka“ u Galeriji Muzeja Moslavine

Izložba „Telefon – čudo Novoga vijeka“ u Galeriji Muzeja Moslavine

Izložba „Telefon – čudo Novoga vijeka“ autorice Jasmine Uroda Kutlić bit će u četvrtak, 10. prosinca, u 18 sati otvorena u Galeriji Muzeja Moslavine Kutina.

Danas se pojam telekomunikacija najviše veže uz telefon. Tek je masovnom uporabom telefona (fiksnih, ali i mobilnih) telekomunikacijska industrija ostvarila svoj najveći poslovni uzlet, a komuniciranje telefonom nametnula kao nezaobilazan način svakodnevnog komuniciranja.

Prvi telefon u Hrvatskoj zazvonio je 8. siječnja 1881. godine, a u Kutini se pojavio1911. godine. Zbirka varia Kulturno-povijesnog odjela MMK posjeduje nekolicinu primjeraka telefona, od najstarijeg iz 19. stoljeća do raznih modela iz 20. stoljeća. Uz pomoć navedenih predmeta, te telefonskih aparata posuđenih iz HT muzeja, i legendi koje će objašnjavati povijest telefonije u Hrvatskoj i Moslavini, izložba će biti postavljena do siječnja 2016.
Cilj izložbe je upoznati  i prezentirati posjetiteljima povijest telefonije. Također, upoznati ih kroz ovaj aspekt ljudske povijesti s vremenom gospodarskih i tehničkih promjena u Moslavini, Hrvatskoj i svijetu.

Komentirajte