Naslovnica Vijesti Sisak Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

“Nasilja nad ženama sve je više. To pokazuju podaci našeg Centra ali i činjenica da je naša Sigurna kuća za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji uvijek puna” – rekla je Lahorka Zec, voditeljica Tajnog skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja Centra ze žene Adela iz Siska. To Sklonište na području Siska postoji već desetak godina.

Oni su na gradskoj tržnici u srijedu edukativnom akcijom obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U Centru za žene ističu kako bi se sadašnja politička situacija i nedonošenje Proračuna zbog dogovora oko nove Vlade, mogla loše odraziti na funkcioniranje sedam autonomnih skloništa i savjetovališta za zlostavljane žene i njihovu djecu, koliko ih trenutačno djeluje u Hrvatskoj.

“Mi imamo ugovore s Ministarstvom o financiranju skloništa do 31. prosinca. Nema Proračuna za iduću godinu pa ne znamo kako ćemo funkcionirati od tada. Nadam se da će se iznaći neko rješenje” , rekla je Lahorka Zec, dodavši kako, zbog financijske krize, jedinice lokalne samouprave sve manje pomažu rad Skloništa.

Inače, obilježavanju su se pridružili i predstavnici Grada Siska i Županije. Grad Sisak za rad Centra za žene i Sigurne kuće godišnje izdvaja oko 100.000 kuna, a Sisačko-moslavačka županija oko 250.000 kuna godišnje.

Prema podacima Policijske uprave Sisačko-moslavačke službeni podaci pokazuju kako se broj evidentiranih slučajeva nasilja nad ženama smanjuje u posljednje tri godine, i to za oko šest posto.

“No, dok je tu smanjenje imamo povećanje u broju kaznenih djela nasilja koje maloljetnici čine nad svojim roditeljima ili skrbnicima. Lani smo imali 14 takvih slučajeva, a u prvih deset mjeseci ove godine već 18.” – kazuje Srećko Pejnović iz Policijske uprave Sisačko-moslavačke.

FOTO: Željko Rakarić

Komentirajte