Naslovnica Vijesti SMŽ Podignuta optužnica za masakr u Glinskom Novom Selu

Podignuta optužnica za masakr u Glinskom Novom Selu

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv deset državljana Republike Srbije (1970., 1970., 1966., 1971., 1973., 1961., 1969., 1959., 1963. i 1972.) i jednog državljanina Republike Hrvatske Mile Paspalja (1942.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH te protiv trećeokrivljenika (1966.) zbog još jednog istovrsnog kaznenog djela.

Okrivljenike (od drugog do jedanaestog) se tereti da su kao pripadnici TO Glina sa zapovjednikom Izviđačko-diverzantske grupe TO Glina (poručnik JNA) danas pokojnim Duškom Malovićem neutvrđenog dana polovicom listopada 1991. godine u Glinskom Novom Selu za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske  i JNA te srpskih paravojnih formacija; po zapovjedi prvookrivljenika (komandanta Teritorijalne obrane Glina) da usmrte preostalo civilno stanovništvo navedenog mjesta; rasporedili se po mjestu, istjerali sve civile iz kuća i okupili ih u središtu mjesta, a žene zatvorili u drvenu kuću. Navedeno su učinili nakon što ih je prethodno jedanaestookrivljeni doveo do Glinskog Novog Sela. Potom je trećeokrivljeni u kuću, u koju su zatvorili žene, iz ručnog raketnog bacača “zolja” ispalio projektil uslijed čega se navedena kuća zapalila, dok su u muškarce i pokojnog maloljetnog K. Š. pucali iz svog osobnog naoružanja. Okrivljenike se tereti da su na opisani način usmrtili 31 osobu.

Trećeokrivljenika (1966.) se tereti da je neutvrđenog dana polovicom studenog 1991. godine u mjestu Prekopa; za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne i JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane; u trenutku kad je pored ceste zatekao jednu žensku civilnu osobu, pucao u nju iz automatskog pištolja marke „škorpion“ te ju tako usmrtio.

U odnosu na jednog osumnjičenog državljanina Republike Srbije (1963.), čije se ime navodi na popisima pripadnika jedinice koja je počinila predmetno kazneno djelo, tijekom istrage je utvrđeno da nije bio pripadnik navedene jedinice i sudjelovao u počinjenju tog kaznenog djela, nego se samo formalno vodio na navedenim popisima slijedom čega je u odnosu na njega 5. listopada 2015. doneseno rješenje o obustavi istrage.

Rješenjem suca istrage Županijskog suda u Zagrebu protiv Mile Paspalja je određen istražni zatvor zbog posebno teških okolnosti počinjenja djela te se on i nalazi u istražnom zatvoru, dok je protiv ostalih okrivljenika koji se nalaze u Republici Srbiji, sudac istrage odredio istražni zatvor zbog posebno teških okolnosti počinjenja djela i opasnosti od bijega. U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora temeljem istih zakonskih osnova.

Komentirajte