Naslovnica Vijesti Kultura U petak premijera nove predstave Scene Sisak “Juriš lake konjice”

U petak premijera nove predstave Scene Sisak “Juriš lake konjice”

Građani Siska imati će u petak 13.11.2015. u 19:30 u Kazalištu 21 priliku pogledati najnoviju predstavu Scene Sisak. Radi se o premijeri i ujedno i hrvatskoj praizvedbi predstave „Juriš lake konjice“.

U  scenariju kanadskog autora Scotta Garlanda inspiriranom poemom  „Juriš lake konjice“ Alfreda Lorda Tennysona, na zanimljiv način su obrađene dvije problematike. Jedna je obitelj, obiteljski odnosi i postojeća hijerarhija unutar nje. Suočavanje s problemima koje ovaj organizirani i temeljni oblik suživota današnje zajednice nosi sa sobom. Odnosi između partnera. Odnosi roditelja prema djeci. Odnosi djece prema roditeljima i odnosi među samom djecom.  Nasilje u obitelji je inicijator koje dovodi do kompleksnih situacija i tjera nas da dublje uđemo do same srži problema i pogledamo stvari iz drugačijih perspektiva. Kako nas traume proživljene u djetinjstvu oblikuju i određuju tok naših života?

S.Garland na izuzetno suptilan način provlači kroz scenarij još jednu nit . Pitanje pravde, hrabrosti,vrijednosti ljudskog života  te propitivanje autoriteta i sistema  vrijednosti u suvremenom društvu.   Kako se pojedinac snalazi u tom i takvom društvu i koje odluke mora donijeti balansirajući između instinkta za vlastitim preživljavanjem s jedne i savjesti i moralnih vrijednosti s druge strane?

“Pero, Ivo i Jura su tri brata koja žive na smetlištu u stalnom oprezu od “vanjske prijetnje”. Preko dana spavaju a noću izlaze na svoje položaje. Jedne noći njihovu rutinu narušava nepoznati došljak koji okreće njihov svijet naopako. Tko je on? Što im je zajedničko? Hoće li priča završiti tragično? “

U predstavi igraju Zoran Ivanić, Mihovil Mioković, Stiv Stipić i Tihomir Kosić koji ujedno potpisuje i režiju ove predstave. Foto: Darko Ričko.

Komentirajte