Naslovnica Vijesti Sisak Započela modernizacija javne rasvjete u Sisku

Započela modernizacija javne rasvjete u Sisku

Ovog je tjedna započela modernizacija javne rasvjete u sedam sisačkih ulica sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Riječ je ulicama Odranska, Hrvatskih domobrana, Ive Rukavine Siđe, Kneza Branimira, Hrvatskog narodnog preporoda, J. J. Strossmayera (prilaz mostu, raskrižje Žitna) i Most Gromova. Sufinanciranje Fonda iznosi 461.185,00 kuna što čini 40% ukupne vrijednosti investicije. Postavljanje nove LED rasvjete počelo je u Odranskoj ulici.

-Ovime zapravo krećemo u drugu fazu obnove javne rasvjete na području grada Siska. Prvo smo uz sufinanciranje Fonda krenuli u zamjenu 200 kugli s novim LED rasvjetnim tijelima i postavljanjem 10 solarnih stupova u Starom selu koje 20 godina nije imalo rasvjetu. U sklopu ove druge faze sa sredstvima Fonda moderniziramo javnu rasvjetu u sedam sisačkih ulica. Mijenjamo zastarjelu rasvjetu koja je bila upaljena na svakom drugom stupu. Sad palimo svaki stup i stavljamo nove lampe – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Treća faza je postavljanje ambijentalne rasvjete u Starom gradu i na Starom mostu budući je Grad Sisak od Ministarstva gospodarstva dobio 200 tisuća kuna bespovratnih sredstava.
Najveći projekt zapravo je cjelovita rekonstrukcija javne rasvjete na području grada Siska za koji je ovih dana u Službenom listu Europske unije raspisan međunarodni natječaj i traje do 2. prosinca ove godine.

-Natječaj je raspisan za cjelovitu rekonstrukciju javne rasvjete za zamjenu 400 kilometara rasvjete, odnosno 8780 rasvjetnih tijela po ESCO modelu. Ovaj je natječaj specifičan zbog toga što još nitko nikada nije ovo napravio po tom modelu. To znači da želimo ista sredstva, koja smo do sada koristili za održavanje ove zastarjele rasvjete i električnu energiju, davati izvođaču koji će biti najpovoljniji na natječaju i koji će za godinu dana zamijeniti 400 kilometara rasvjete. Važno je da neće biti novih zaduženja, niti dizanja kredita već sve ono što smo do sada trošili na stare lampe davat ćemo tvrtki koja će se javiti na natječaj. Vjerujem da će natječaj biti zanimljiv i na međunarodnoj razini obzirom da se radi o velikom projektu, a nadam se da će se mnoge sisačke i hrvatske firme naći u ovom poslu –zaključila je gradonačelnica.

Na ovim linkovima možete pronaći kartografski prikaz modernizacije javne rasvjete.

http://sisak.hr/wp-content/uploads/ulice-rasvjeta3-01.pdf

http://sisak.hr/wp-content/uploads/ulice-rasvjeta3-02.pdf

http://sisak.hr/wp-content/uploads/ulice-rasvjeta3.pdf

(sisak.hr)

Komentirajte