5 C
Sisak
Utorak, 21 ožujka, 2023

Ministri Vrdoljak i Lalovac o Petrokemiji i Rafineriji

- Marketing-spot_imgspot_img

Sva postrojenja u Petrokemiji su u pogonu. To je rezultat mjera koje su u protekle tri godine poduzeli Vlada RH i Uprava kutinske tvornice. Petrokemija će proizvoditi i dalje jer smanjena joj je cijena plina za 17%, bit će joj smanjena i cijena kapitala te razmišlja se o uvođenju međustope PDV-a za mineralna gnojiva od 13%. Izjavili su to nakon sastanka sa Upravom i Nadzornim odborom Petrokemije u ponedjeljak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar financija Boris Lalovac. Uz dobre vijesti za Petrokemiju ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je kako će plin za građane od 1. travnja iduće godine pojeftiniti za 10%.

“Mi smo Petrokemiju i mnoge druge brendove hrvatske industrije spasili u ovom mandatu, dali im šansu da rade dalje. Mislim da ćemo i sa ovim što smo danas razgovarali s upravom Petrokemije i s mjerama koje ćemo napraviti u novoj Vladi sigurno imati Petrokemiju kao jaku regionalnu tvrtku koja neće dozvoliti da pada u svojim udjelima na tržištu regije. Uprava je profesionalno vodila restrukturiranje i smanjili smo troškove plina za 17% u tri godine i uz sve što je učinjeno u procesu restrukturiranja dovelo je do toga sva postrojenja u Petrokemiji rade i to mi je drago čuti.”

Ministar je dodao kako je uz Petrokemiju cijena plina ove godine smanjena i za građane te je najavio nova sniženja. “Od prvog travnja iduće godine smanjujemo cijenu plina za domaćinstva za dodatnih 10%. Kada se vodi pametna energeteska politika, onda pomogneš industriji da manje plaća plin za 17% i pomogneš građanima da manje plaćaju energente. Zbog toga se raste. I zbog toga mislim da je blesavo vratiti se ne staro. Od 1. travnja iduće godine dodatnih 10% sniženje plina za domaćinstva, smanjeno je industriji i sada to zaslužuju i građani.”

U analizi učinjenog u protekle tri godine i planovima za nastavak restrukturiranja i konsolidacije financijskog poslovanja Petrokemije ministri gospodarstva i financija istaknuli su kako su proces restrukturiranja otežali skupi bankarski krediti koje je koristila Petrokemija. Ministar financija Boris Lalovac stoga je najavio novo rješenje za financiranje restrukturiranja Petrokemije.

“Otvorili smo mogućnost i postavili pitanje da li takve programe možemo financirati kroz HBOR. Slično kao što to ima turizam, dugoročne kredite sa dvije tri godine počeka uz  niske kamate. Ne možemo imati proizvodnju sa skupim kapitalom, tako da ćemo otvoriti pitanje financiranja putem HBOR-a, dugoročnih investicija, ne samo postrojenja nego i obrtnih sredstava.”

Na konkurentnost Petrokemije na tržištu velikog utjecaja ima i PDV. Na sastanku s Upravom Petrokemije ministar financija Boris Lalovac je istaknuo kako će se napraviti analiza i procjena smanjenja PDV-a za mineralna gnojiva. Trebamo vidjeti što bi to značilo za Petrokemiju i njenu poziciju na tržištu, hoće li to povećati prodaju za Petrokemiju. “Ukoliko procjene pokažu da bi smanjenje PDV-a moglo utjecati na povećanje prodaje mineralnih gnojiva i da bi to mogao biti poticaj poljoprivredi ići ćemo i sa nižom stopom PDV-a od 13% za mineralna gnojiva i za određene poljoprivredne proizvode. Pokazalo se da turizam sa takvom međustopom može biti dugoročno isplativ. Sada nastavljamo sa poljoprivrednim proizvodima. Petrokemija je važna u poljoprivrednoj proizvodnji i zato je važno da Petrokemija ima međustopu od 13%  i sa jeftinijim izvorima financiranja Petrokemija će još više rasti u narednom razdoblju i to je model za Petrokemiju u budućnosti.”

Predsjednik Uprave Nenad Zečević zahvalio je Vladi RH i ministrima na razumijevanju za probleme i potpori Petrokemiji, jer su stvoreni uvjeti za konsolidaciju i opstanak proizvodnje u Petrokemiji. “Ispred Uprave Petrokemije da i dalje radimo na racionalizaciji troškova, na promjeni proizvodnog asortimana. Na taj način i kroz energetsku učinkovitost te saniranje svih ekoloških problema osigurati bolju poljoprivrednu proizvodnju i omogućiti daljnji iskorak.”

Obranili smo Petrokemiju i obranili smo Rafineriju, odgovorio je ministar gospodarstva na pitanje novinara o budućnosti ova dva industrijska pogona u Sisačko-moslavačkoj županiji i dodao. “Da skratim, ukoliko dođe do promjene vlasti i bankari u Hrvatskoj, a i MOL imaju favorita na izborima, to je današnja oporba. Sisačka rafinerija neće raditi u tom slučaju, jer imaju dogovor da ju ugase u slijedećih nekoliko mjeseci. Ukoliko mi pobijedimo, mi ćemo se boriti kao i do sada i sisačka Rafinerija će raditi. Tako isto Petrokemija i mnoge druge industrije i u krajnjem slučaju i banke. MOL i banke imaju svoje saveznike u Hrvatskoj, favorite na izborima, ali o pobjedniku na izborima odlučuju hrvatskih građani što je mnogo bolje nego da odlučuju bankari i MOL.”

Boravak ministra financija u Kutini novinari su iskoristili za pitanje o glasinama kako banke neće provesti konverziju kredita iz franka u euro. “Imaju rok do 15. Ukoliko to ne provedu do 15. Imaju velike kazne. Ne vjerujem da će se bankari igrati, moraju stići više od 50 tisuća pošiljki poslati, i ukoliko ne stignu ministar financija će napuniti blagajnu od neodgovornih bankara koji nisu poslali pošiljke i ne poštuju zakone. Nadam se da to neće raditi i daće bankari građanima poslati nove izračune nove obračune. Vjerojatno to sad ne žele slati prije izbora, ali imaju kratki rok. Građani će dobiti svoje niše rate. Ukoliko se bilo kakvi procesi budu događali kasnije, jasan je stav Vlade i Ministarstva financija izgurat ćemo to do kraja. Kakvi god modeli bili građani će imati niže rate. Nadam se da će u budućnosti imati i nižu cijenu kapitala, jer ne može ova proizvodnju plaćati veliku cijenu kapitala. Želimo veću proizvodnju, niže poreze i nižu cijenu kapitala i Petrokemija će biti uspješna.”

Na današnjem sastanku Uprave Petrokemije s ministrima gospodarstva rada i financija razgovaralo se i o poslovnim rezultatima koji će za nekoliko dana biti službeno objavljeni na Zagrebačkoj burzi.

(kutina.hr)

Zadnje novosti
Ostale novosti