12.2 C
Sisak
Ponedjeljak, 18 listopada, 2021

Na području Lekenika radovi na sustavu obrana od poplave

- Marketing-spot_imgspot_img

„Sanacija i utvrđivanje ovih nasipa izvedeno je vrlo stručno, što jamči da na ovom dijelu zasigurno nećemo imati nikakvih problema. Mogu, dakle, poručiti javnosti i stanovnicima ovog kraja da mogu biti sigurni.“ – rekao je župan Ivo Žinić prilikom nedavnog obilaska Općine Lekenik kako bi se upoznali sa stanjem sustava za obranu od poplava.

Obišli su pdoručje od šumskog dijela nasipa u Žažini, preko nasipa u samom mjestu Žažina, Obedskog kanala, nasipa i ribnjaka u Letovaniću do kanala uz trasu auto-ceste u Lekeniku.

“Na žalost, kada riješite problem na jednom mjestu, on se pojavi drugdje, jer teško je predvidjeti što se može događati. Ova je godina izuzetno dobra što se tiče klimatskih uvjeta, pa i za radove koji se sada odvijaju, međutim to nije dovoljno. Mi moramo i dalje planirati i vidjeti na koji način riješiti problem kompletno, i Letovanića i Starog Broda. Razgovarali smo o mogućnostima. Smatram da trebamo napraviti još kvalitetniji sustav, vjerojatno s odteretnim kanalima.“ – dodao je Žinić.

Hrvatske vode su tijekom godine u objekte zaštite od štetnog djelovanja voda na ovom području utrošile pet milijuna kuna, od toga su sanirana dva kilometra nasipa i pet kilometara potoka i odvodnih kanala da bi se pospješila odvodnja s Autoceste prema Odranskom polju, te „čep” na potoku Obed, koji će spriječiti prodor visoke vode rijeke Kupe u zaobalje.

Radovima je zadovoljan i načelnik Općine Lekenik. “Situacija je znatno bolja i vidi se da se radilo tijekom ove godine na niz objekata, od Žažine, Letovanića, Ribnjaka, odvodnje sa same Autoceste, što nam je stvaralo niz problema i možemo izraziti zadovoljstvo da je ovo napravljeno, ali smatramo da ima još toga što bi se trebalo napraviti.”, rekao je Ivica Perović.

Naime, Općina Lekenik je prostorno-planskom dokumentacijom predvidjela izgradnju nasipa uz rijeku Kupu, od Žažine pa sve do Farkašića, a isto tako i zaštitu naselja Brkiševina.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti