Naslovnica Vijesti Sisak Stožer i župan o budućnosti Rafinerije nafte Sisak

Stožer i župan o budućnosti Rafinerije nafte Sisak

“U Sisku nećemo dozvoliti izvoz hrvatske nafte  u Bosnu, Srbiju ili Mađarsku. Ukoliko nam institucije i političari ne budu pomogli, radnici će sami poduzeti određene korake u tom smjeru. Ne prijetimo, ali nemamo izbora, nemamo što više izgubiti” – rekao je koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta Predrag Sekulić us riejdu, nakon sastanka sa županom Sisačko-moslavačkim Ivom Žinićem.

Sekulić je istaknuo kako, za sada, postoje planovi o proizvodnji u Sisku u siječnju i veljači te u svibnju i lipnju iduće godine.

“Nakon toga nemamo nikakvih informacija. Imaju neke najave da bi se domaća nafta prevozila za Rafineriju Rijeka, no transport tolikih količina za Rijeku nije moguć, a uz to i sami pogoni nisu tamo adekvatni za domaću naftu. Mislimo da je to obmana i da je iza toga interes MOL-a da izvozi domaću naftu”, rekao je Sekulić.

Proizvodnja u Sisku prekinuta je 26. rujna nakon što su potrošene sve zalihe domaće nafte.

“A INA-i se ne dozvoljava da kupuje jeftinu naftu i prerađuje ju te tako ostvaruje veliku dobit poput inozemnih rafinerija, zbog  vrlo niske cijene nafte.”, dodao je Sekulić.

„Prije svega, nama je cilj zadržati primarnu proizvodnju u Rafineriji nafte Sisak, gdje ovog trena imamo oko 700 zaposlenih. Za stvaran broj treba uključiti obitelji zaposlenih, te one koji s rafinerijom surađuju, rekao je župan Ivo Žinić.

Velik je problem, dodao je Žinić, što dosta toga nije u ingerenciji županije.

„Svima je poznata prodaja INA-e, odnosi Vlade RH i mađarskog partnera, gdje on ima vodeću ulogu. Previše toga je dan strancima na upravljanje. Jedan od generalnih zaključaka je da tražimo od buduće Vlade da apsolutno zaštiti naftnu industriju i želimo njen opstanak po svaku cijenu. To je nešto što će, prije svega, radnici braniti, a ja kao župan iskazujem punu potporu i želim od buduće Vlade da prije svega zadrži primarnu proizvodnju. Crpljenje nafte s naftnih polja u našoj županiji je dovoljno da se može zadržati jedna ovako kvalitetna rafinerija. Rafinerija nafte Sisak je najkvalitetnija mala rafinerija na ovom području Europe. U zadnje vrijeme je puno ljudi otišlo iz Rafinerije, a i sad je velik broj pred mirovinom. Želimo novo upošljavanje, želimo uposliti nove stručnjake, jer bojimo se da ukoliko bi ovaj dio stručnjaka otišao u mirovinu, nećemo imati kadar i onda bi bilo puno lakše zatvoriti ovu industriju.“ –  rekao je Žinić.

predrag Sekulić je istaknuo kako je MOL mađarska kompanija koja radi u interesu mađarskih vlasnika.

“Voljeli bi vidjeti nekog hrvatskog političara koji će, poput nekoć predsjednika dr. Franje Tuđmana, lupiti šakom od stol i zaštititi hrvatski interes”, ističe Sekulić dodavši kako, na brojne apele upućene Vladi, saborskim zastupnicima i predsjednici nemaju nikakvu reakciju ili odgovora.

“To nas plaši, kao što nas plaši i to da od gospodina Karamarka, kao mogućeg novog premijera, ni glasa nismo čuli o INA-i i što on misli poduzeti u tom pogledu” – rekao je Sekulić.

“Stav HDZ-a je poznat –  treba vratiti upravljačka prava i time zaštititi INA-u i proizvodnju u hrvatskim rafinerijama”, osvrnuo se Žinić na izjavu Sekulića o planovima moguće buduće Vlade.

Istaknuo je Žinić i kako u Sisku mora doći do obnove svih pogona obećanih od strane MOL-a prilikom preuzimanja INA-e.

Komentirajte