Naslovnica Vijesti Sisak USKOK istražuje odnos Grada Siska i Parkcoma

USKOK istražuje odnos Grada Siska i Parkcoma

Krajem 2014. godine sisačko Gradsko vijeće otpisalo je 1,63 milijuna kuna nenaplativog duga Parkcoma, bivšeg koncensionara za naplatu parkiranja u Sisku. Taj slučaj sada istražuje USKOK i policija, temeljem kaznene prijave Grada Siska, a riječ je o već trećem slučaju koji se istražuje iz mandata bivšeg sisačkog HDZ-ova gradonačelnika Dinka Pintarić.

Nakon što je Županijsko odvjetništvo pokrenulo istragu zbog sumnje da je Pintarić potpisivanjem štetnog ugovora gradski proračun oštetio za 96 milijuna kuna u slučaju nikad dovršene sportske dvorane, nakon policijske i istrage odvjetništva oko formiranja Kabineta gradonačelnika, čiji su članovi primali i 8.000 kuna neto, doznajemo kako je policija, po nalogu USKOK-a, iz Grada zatražila opširnu dokumentaciju vezano uz Parkomovu koncesiju naplate parkiranja.

Prema ugovoru sklopljenom potkraj 2007. godine, zagrebački Parkcom je Gradu Sisku kroz deset godina za koncesiju trebao plaćati 1.713.000 kuna na godinu.

Ugovorom je predviđen rok jednokratne uplate cijelog iznosa koncesije, koji niti jedne godine nije ispoštovan, a koncesija nije bila raskinuta. Zadnju uplatu Parkcom obavlja u ožujku 2010., a u listopadu 2010. tvrtka ulazi u blokadu, kada je već bio izdan račun za 4. godinu koncesije uz rok plaćanja od 11. prosinca 2010. No, taj račun se stornira i sklapa, na sam Badnjak 2010., dodatak ugovoru s Parkcomom kojim im se omogućuje da koncesiju ipak plaćaju u 12 rata. Aneks je potpisao gradonačelnik Dinko Pintarić. Istim aneksom se Parkcomu vraća bankovno jamstvo, koje je bilo uvjet koncesije, a ono se mijenja bjanko mjenicama, koje su već tada bile nenaplative.

Pintarić taj potez pravda riječima  kako nastoji naplatiti barem ono što se može od tvrtke u teškoćama.

Unatoč tom pogodovanju Parkcom više u gradski proračun neće uplatiti ni kune, iako je ubirao naplatu za parkiranje sve do rujna 2011. godine kada je Grad napokon raskinuo koncesiju. Još početkom te godine Kutina i neki drugi gradovi redom su raskidali ugovore s Parkcomom uvidjevši da je stečaj neminovan.

Tvrtka uskoro i odlazi u stečaj, a likvidacijom firme Gradu ostaje nenaplaćenih 1,63 milijuna kuan duga od Parkcoma koji je lani otpisan.

Zanimljivo je kako je, unatoč svemu, Grad Sisak direktora Parkcoma zaposlio kao stručnu osobu za provođenje naplate parkinga u tom gradu, a nakon što je gradski Komunalac preuzeo posao od Parkcoma.

Komentirajte